De regulă, inflamarea gâtului reprezintă semnul unei infecții virale, bacteriene sau fungice, provocând următoarele simptome ale nazofaringelui sau laringelui: durere în gât, laringita și amigdalita. În mod ciudat, asemenea stări tind să devină cronice dacă boală nu este tratată la timp. Astfel, în completarea tratamentului dat de medic, este indicat să urmezi și câteva remedii din medicina tradițională, astfel încât să obții vindecarea într-un timp cât mai scurt.

Gargara cu ceai de salvie și/sau soluție salină cu sare de mare

Salvia conține substanțe dezinfectante naturale, iar soluția salină ajută la apărarea naturală a mucoasei. În cazul ambelor soluții, gargara se face cu apă rece.

Rețetă gargara cu sare de mare, bicarbonat și iod: ia 3 pahare cu apă caldă fiartă și adaugă 1 lingură de sare de mare în primul pahar, 1 linguriță de  bicarbonat de sodiu în al doilea pahar și câteva picături de iod în cel de-al treilea pahar. Apoi, începe clătirea, cu cele trei pahare pe rând, în ordinea prezentată. Vei vedea că după această procedură, durerea gâtului scade, iar înghițirea devine mai ușoară.

Sfat: În cazul unei inflamații faringiene, nu se recomandă folosirea băuturilor fierbinți! Ceaiul fierbinte, în tratamentul inflamațiilor gâtului, accentuează simptomatologia, deoarece stimulează tendința de tumefiere și inflamare a mucoaselor.

Gargara cu suc de sfeclă și oțet de mere

Clătirea gâtului și a cavitații bucale cu suc proaspăt stors dintr-o sfeclă și o lingură de oțet de mere reprezintă un bun remediu în cazul inflamării gâtului. Procedura de clătire se efectuează de 5 ori pe zi.

Ghimbirul, un bun remediu pentru gâtul tău

Ghimbirul ajută la eliminarea rapidă a simptomelor gâtului inflamat. Peste 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras se toarnă 250 ml de apă și apoi se lasă să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ 20 de minute. După răcire, se adaugă o lingură de miere și puțină zeamă de lămâie.

Cele mai bune ceaiuri pentru gâtul inflamat

Atunci când te doare gâtul, ceaiurile îți sar în ajutor. Cele mai eficiente plante medicinale sunt: eucaliptul, menta, mușețelul, teiul, cimbrul, busuiocul, dar și salvia, frunzele de coacăz, mușchiul islandez, scaiul vânat și patlagina. Toate acestea au proprietăți antiiflamatorii, antioxidante și astringente. Din aceste plante se prepară ceaiuri – peste o lingură de plantă se tornă apă clocotită, iar când ceaiul se răcește, poate fi băut. Este recomandat ca ceaiurile să se bea călduțe, nu fierbinți și îndulcită cu miere.

Propolis pentru tratamentul gâtului inflamat și a oricăror alte dureri în gât

Conform specialiștilor, propolisul este cel mai eficient remediu popular pentru gâtul inflamat.

Mod de utilizare: Tot ce trebuie să faci este să lubrifiezi părțile inflamate ale gâtului cu tinctura de propolis (diluată în puțină apă) și vei vedea cum durerea va trece imediat, deși se va simți o ușoară arsură. Pentru a pregăti tinctură, se diluează 10-30 g propolis în 100 de g alcool sau poți pur și simplu să o achiziționezi din magazinele specializate. De asemenea, un mod mai simplu, este să mesteci puțin propolis după ce mănânci, aproximativ 2 g.

Comprese cu foi de varză

Varza elimină rapid temperatura și îndepărtează durerea. Se fac comprese din foi de varză, care se țin pe gât. Deasupra lor, se înfășoară o eșarfă groasă, ca să țină cald. Compresele trebuie schimbate cam la 2 ore.