Atunci când o femeie observă schimbări evidente în cee ace privește ciclul său menstrual, cum ar fi reducerea cantității de sânge eliminat sau lipsa crampelor care persistau anterior, primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să meargă la un medic ginecolog pentru o consultație. Totuși, înainte de toate, ar fi bine să știi câteva motive ale schimbărilor ce intervin la menstruație, ca să ai toată informația necesară.

Lina Akopians, specialist la Centrul de reproducere din California de Sud, spune că o menstruație substanțial diminuată ar putea fi cauzată de o problemă hormonală sau una structurală, ceea ce înseamnă că un organ nu funcționează cum trebuie. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont, dacă te confrunți cu menstruație puțină. În primul rând, ce culoare are secreția, apoi dacă sângerările sunt înainte de menstră sau după, dar și care este motivul pentru care ține atât de puțin.

Ciclu puțin de culoare maronie

Dacă menstra nu este prea abundentă și are o culoare maronie, acesta poate fi un semn al nivelului scăzut de progesteron. Poate fi vorba chiar de o cantitate mică de sânge rămasă de la menstruația anterioară.

Sângerări înainte și după menstruație

Te confrunți cu sângerări înainte de menstruație? Cauza poate fi metoda contraceptivă pe care o urmezi, fie că este vorba despre pastille, plasturi, injecții, inele sau implanturi. Toate acestea pot cauza sângerare înainte de menstră. Și ovulația poate fi un motiv al acestui simptom. 3% din femei se confruntă cu acest lucru. Sângerarea de implantare ar mai putea fi un motiv pentru care ai scurgeri sângerii înainte de ciclu, fapt care anunță că ești însărcinată. Și polipii uterini, fibroza sau endometrioza pot cauza sângerări înainte de menstruație.

De ce sângerezi mai puțin în timpul menstruației?

Ești însărcinată

Chiar dacă nu e ușor de crezut, nu sunt puține cazurile în care femeile au descoperit sarcina foarte târziu, iar semnele au lipsit aproape cu desăvârșire. Cu toate că majoritatea femeilor nu mai au ciclu menstrual după ce au rămas însărcinate, unele continuă să sângereze... mai puțin. Menstruațiile cu sângerări neobișnuit de slabe cantitativ pot indica o sarcină extrauterină. Medicul te poate ajuta să elucidezi problema.

Ai pierdut în greutate

Organismul este foarte delicat și sensibil la schimbări. Dacă în ultimul timp ai slăbit, iar alimentația a fost schimbată drastic, nu e de mirare că sângerezi mai puțin în timpul menstruatiilor. Pentru a funcționa sănătos, corpul are nevoie de un echilibru între proteine, carbohidrați, grăsimi și vitamine. Verifică-ți greutatea și ai grijă la alimentație!

Ești stresată

Sarcinile în plus de la locul de muncă, problemele din relație sau cele financiare sunt motivele principale pentru care oamenii sunt stresați. Cei mai mulți le pot recunoaște cu ușurință, însă nu le pot face și față. Dacă te regăsești în această situație, iar în ultima perioadă ai fost expusă stresului prelungit, nu e de mirare că ai menstruație slabă cantitativ. Privește viața altfel, reorganizează-te, redu stresul și observă schimbările. Nici vizita la medic nu e de neglijat!

Iei anticoncepționale

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării menstruale reduse este administrarea de anticoncepționale. Tocmai de aceea, medicii prescriu anticoncepționale femeilor care se luptă cu menstruație abundentă. Dacă ai început să iei pilule contraceptive, atunci poți sta linsitita, înseamnă că au început să își facă efectul. Dacă nu, mergi la medic să vezi care e problema!

Ai trecut de vârsta de 30 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă, ciclurile menstruale se schimbă, durerile se atenuează, iar cantitatea de sânge se diminuează considerabil. Acest lucru nu înseamnă nici infertilitate, nici premenopauză, ci doar schimbări firești care intervin după vârsta de 30 de ani. Totuși, dacă observi semne care te îngrijorează, o discuție cu medicul tău te poate lămuri/

Suferi de îngustarea cervixului

O problemă mai rară, dar inconfortabilă, îngustarea cervixul face ca sângele să rămână blocat în uter sau să se scurgă foarte încet. În situația în care sângerarea este redusă, dar crampele continuă să fie puternice, nu întârzia consultul medical!

Ai cicatrici uterine

Majoritatea femeilor care au trecut prin proceduri de dilatare sau avort se vindecă total, fără complicații. Totuși, uneori, cicatrizarea severă determină ca pereții uterului să se lipească între ei, afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Asherman, iar menstruația este mult mai scăzută cantitativ. Deseori, dacă se confirmă acest diagnostic, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a se rezolva problema și a se îndepărta țesutul cicatrial.

Ai sângerarat abundent după naștere

Dacă ai pierdut mult sânge în timpul nașterii sau după aceea, atunci corpului îi lipsește oxigenul necesar, ceea ce poate conduce la distrugerea glandei pituitare și la reducerea drastică a producției de hormoni. Dacă situația nu se ameliorează în câteva luni, programează un consult la medicul ginecolog!

Sunt numeroase motive pentru care poți sângera puțin la menstruație. De cele mai multe ori, deși nu este un pericol ascuns la mijloc, situația îți poate da bătăi de cap. Mergi la medic și elimină orice urmă de stres.