Rubeola frecventă la copii. Aceasta este o boală infecțioasă acută, cu erupții cutanate. La copii, rubeola decurge, de obicei, fără complicații, dar în timpul sarcinii, rubeola poate provoca perturbări grave ale dezvoltării fetale. Aici veți găsi informații despre cum să recunoașteți rubeola și cum ați putea să o evitați.  

Rubeola la copii

Rubeola la copii: diagnostic

Rubeola apare mai ales la copii și este considerate o infecție "clasică", cauzată de un virus filtrabil care se atașează la mucoasa tractului respirator superior și proliferează în țesutul limfoid. Ca urmare, în ganglionii limfatici, în special în gât și în spatele urechilor, apar umflături dureroase, iar pe corp se extend bubițe roșii. De obicei, acestă boală apare și se manifestă în copilărie, și în acest caz, boala trece fără consecințe. Copilul care a suferit de rubeolă, de obicei, are o imunitate pentru această boală pentru toată durata vieții. Doar în 2% din cazuri, este posibilă îmbolnăvirea repetată. La adulți, rubeola are o probabilitate semnificativ mai mare de complicații, mai ales rubeola este periculoasă în timpul sarcinii.

Cum se transmite rubeola?

Modul de transmitere a virusului rubeolei, este contactul direct și aerogen prin strănut, tuse, sau pur și simplu prin comunicarea cu un bolnav de rubeolă. Picăturile de salivă infectate eliberate în aer, trec prin tractul respirator, se depozitează pe membranele mucoase, și în cazul în care virusul intra în fluxul sanguine, se răspândește în organism. De asemenea, virusul rubeolei poate fi transmis prin sărut, vase sau ustensile folosite în comun cu bolnavul. În afara corpului uman virusul nu trăiește mult timp, astfel încât infecția nu poate fi transmisă prin intermediul obiectelor. Perioadă de incubație variază între 14 și 21 de zile (în medie 16-18 zile). Perioadă de incubație este timpul cuprins între primul contact al organismului cu virusul rubeolic (și respectiv primul contact cu o persoană bolnavă de rubeolă) și primele simptoame ale bolii provocate de acest virus.

Infectarea în timpul sarcinii

Dacă o femeie însărcinată se îmbolnăvește, virusul rubeolei poate fi transmis prin placentă la făt. Rubeola poate cauza probleme deosebit de grave pentru dezvoltarea fătului mai ales în primul trimestru de sarcină. Aceasta poate provoca malformații grave ale copilului (microcefalie, surditate, cataractă, defecte cardiace, și așa mai departe.). În cel mai rău caz, rubeola poate duce chiar la pierderea sarcinii sau nașterea unui copil mort.

Simptome

• umflarea ganglionilor limfatici din spatele urechilor și pe gât;

• o eruptie ușoară, rozalie care debuteaza pe față și se raspândește rapid pe trunchi, apoi pe mâini și pe picioare;

• febră ușoară;

• uneori, durerea în articulații (în special la fete cu vârste cuprinse între 12 ani și la femei)

În unele cazuri, rubeola la copii nu are aproape niciun simptom, așa că boala trece neobservată.

Rubeola la copii

Cum decurge boala

În cazuri rare, rujeola în randul copiilor capătă o formă severă. Cele mai multe persoane infectate au simptome atipice, cum ar fi dureri de cap, tuse, inflamarea membranelor mucoase ale tractului respirator, o ușoară stare de rău și febră. La scurt timp după aceea, în spatele urechilor și pe gât se umflă ganglionii limfatici, iar câteva zile mai târziu apare o erupție (sub forma de mici pete roșii), care în 24 de ore se răspândesc pe față, gât, brațe și picioare. În general, aceste pete nu provoacă discomfort și doar ocazional pot provoca mâncărime ușoară. După aproximativ trei zile, erupția dispare, temperatura scade, și ganglionii revin la forma inițială.

Complicațiile rubeolei

Rubeola la copii rareori dă complicații, dar cu cât copilul este mai mare, cu atât e mai mare riscul complicațilori. În cazuri foarte rare, pe fondul rubeolei se poate dezvolta o meningită. Meningita poate fi diagnosticată după durerile de cap severe, temperatură ridicată, dureri musculare și în gât și sensibilitate la atingere. Dacă bănuiți că concomitente cu rubeola au apărut careva complicații, consultați un medic specialist, pentru a începe un tratament adecvat.

Când trebuie să mergeți la un medic?

Dacă bănuiți că, copilul dvs. a fost infectat cu rubeolă, ar trebui să consultați un medic, astfel încât el să poată să pună un diagnostic corect. Având în vedere că erupția de rubeola la diferite stadii poate fi ușor confundată cu erupția de scarlatină sau rujeolă, este necesar să se efectueze un test de sânge pentru a determina dacă copilul are sau nu rubeolă. Deoarece rubeola este o boală virală, antibioticele sunt ineficiente, și de aceea se poate doar atenua manifestarea simptomelor. Dacă este necesar, medicul dvs. vă poate prescrie medicamente antipiretice sau anti-inflamatorii.

Copilul are rubeolă, ce trebuie să facă adulții?

• Asigurarații copilului repaus la pat. Chiar dacă acesta nu se simte rău, sistemul său imunitar este slăbit de virusul rubeolei. Copilului i se recomandă odihnă, cel puțin până la apariția erupțiilor cutanate.

• Anunțați despre infecție la școală sau grădiniță atunci când apar primele simptome de rubeolă. În acest caz, persoanele care au fostîn  contact cu copilul dvs. vor putea, să se adreseze la timp la medic, pentru a determina dacă au fost infectate cu rubeolă.

• Izolați copilul. Acest lucru va ajuta la prevenirea răspândirii infecției. Este important ca copilul să nu apară în public până la dispariția completă a petelor roșii.

• Atenție! În cazul în care copilul este bolnav cu rubeola, iar dvs. sunteți gravidă, și nu ați fost bolnavă de rubeola sau nu ați fost vaccinată împotriva ei, trebuie să fiți foarte atentă. Este recomandat să lăsați copilul bolnav pentru câteva zile în grija rudelor sau prietenilor care pot avea grijă de el.

Rubeola la copii

Ce să faci dacă febra este mare?

Compresele. Este un instrument vechi dar care ajută în caz de febră. Pe pielea copilului se pune un tifon sau un prosop, umedă, rece.

Ce facem cu inflamarea ganglionilor?

Comprese cu brânză. Dacă în timpul rubeolei are loc umflarea ganglionilor limfatici, aceștia pot fi dureroși. La majoritatea copiilor ajută compresele, în special compresele cu brânză, pentru că nu oferă doar un efect rece, plăcut, dar are, de asemenea proprietăți anti-inflamatorii. Puneți pe o eșarfă îngustă sau tifon, un strat (de aproximativ 1 cm) de brânză. Înveliți -o în pânză, și înfășurați în jurul gâtului copilului. Fixați compresa cu o eșarfă subțire și se lasă peste noapte.

Cum să previi rubeola

Singura măsură de încredere, pentru a preveni rujeola este vaccinarea. Deoarece rubeola se manifestă de obicei în copilarie, OMS recomandă ca prima vaccinare împotriva rubeolei să fie făcută la vârsta de 12 luni. Rubeola poate avea consecințe grave în cazul în care infecția are loc în timpul sarcinii. De aceea, se recomandă ca toate fetele care nu au fost bolnave de rubeolă și nu au fost vaccinate împotriva acesteaia, să fie vaccinate înainte de debutul pubertății. Dacă sunteți deja gravidă și nu aveți imunitate la rubeola, medicul vă poate prescrie o imunizarea pasivă împotriva rubeolei în care vor fi introduși anticorpi.