Rareori când facem tangența între starea noastră spirituală cu condiția sănătății fizice. Chipurile, nicio boală, niciuna reală, o rană sângerândă nu se poate compara cu durerea sufletească.

Psihosomatica bolilor femeii: de ce ne îmbolnăvim

Se compară și chiar o întrece. Fiziologia femeii este legată direct de materiile spirituale sensibile, oricât de straniu nu ar suna acest lucru. Multe afecțiuni ale femeii apar deoarece nu acceptăm la noi anumite lucruri (exteriorul, caracterul, poziția socială ș.a.m.d.). Și, în realitate, este mult mai simplu de tratat o afecțiune sau alta atunci când înțelegi geneze ei psihologică.

Psihosomatica nu este un cuvânt nou pentru medicină și psihologie. Este o ramură științifică care studiază influența factorilor psihologici asupra evoluției bolilor fizice. Medicul, psihoterapeutul cu experiență de ani de zile, Valerii Sinelnikov a studiat profund influența suferințelor interioare asupra sănătății femeii: ”Fiecare persoană își face singur boli. De sute de ori am examinat diferite cazuri din practica mea și de fiecare dată m-am convins că asemenea factori externi, cum ar fi alimentația, infecția, condițiile meteo nu creează decât fonul pentru dezvoltarea bolii. Există ceva mult mai profund în interiorul omului ce determină evoluția unei afecțiuni sau alteia. Și nu contează dacă vorbim despre o afecțiune a corpului sau a sufletului”.

De asemenea, doctorul este convins că este imposibil de a elabora un sistem universal de legătură între anumiți factori psihologici cu anumite afecțiuni fizice, pentru că fiecare trăiește individual situația, ca și în plan fiziologic, noi nu putem fi identici. Totuși, există și caracteristici comune, simptome tipice care-i vor sugera femeii cum să învingă corect boala.

Psihosomatica bolilor femeii: de ce ne îmbolnăvim

Eroziunea colului uterin

Probabil, aceasta este cea mai răspândită afecțiune a zilelor noastre după candidoză. Totodată, odată cu timpul, afecțiunea ”întinerește”: tot mai des tinere de 19-20 de ani se adresează la specialist pentru ajutor. Evident, predispunerea genetică, nerespectarea regulilor igienice, viață sexuală neregulată - toate acestea influențează asupra dezvoltării afecțiunii. Însă, există și un motiv interior de apariție a eroziunii - este vorba despre femeile ale căror drepturi sunt suprimate.

Majoritatea pacientelor, care se adresează ginecologului cu această problemă, nu înțeleg cum să se realizeze în raport cu bărbații, cum să-și folosească energia de femeie și să fie feminine.

De aceea, în afară de tratamentul medicamentos se recomandă aplicarea practicilor psihologice: femeia trebuie să învețe să se accepte pe ea dar și pe partener ca pe niște personalități demne, să înceapă să-și iubească corpul, să sesizeze propria atractivitate sexuală.

Candidoza

Motivul psihologic care generează apariția acestei afecțiuni – lipsa dorinței de a face dragoste cu partenerul. Boala vă va însoți până când relațiile sexuale cu partenerul dumneavoastră nu vă va aduce satisfacție.

Endometrioza

Generatorul intern al endometriozei (afecțiune care este însoțită de sângerări și inflamarea țesuturilor uterului) – perceperea bărbatului ca pe un cuceritor. Aceste femei sunt în tensiune permanentă: ele așteaptă doar rău din partea bărbaților, sunt foarte critice în raport cu bărbații, brutale, permanent înaintează pretenții, sunt nemulțumite și înaintează reproșuri. Sarcina acestor paciente este să învețe să perceapă bărbații la general și să nu-i asocieze unul cu altul, să nu fie reci cu partenerul, să-l respecte, să înceteze să le mai fie frică de ”pericolele ascunse”.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o excrescenta benigna a uterului și are origine traumatică (de exemplu, ruperea mușchilor uterini în timpul nașterii). Dacă e să vorbim despre psihosomatică, fibromul poate apărea la femeile care au fost obijduite de bărbat. Și vorbim despre o supărare puternică, pretenții care nu au fost spuse, infidelitatea persoanei iubite – un eveniment foarte și foarte neplăcut la care pacienta revine permanent. În majoritatea cazurilor, fibromul nu cedează în fața tratamentului medicamentos (în stadiu incipient, este posibilă tratarea cu homeopatice, hormoni ș.a.m.d.), și este înlăturat cu ajutorul intervenției chirurgicale. Este o afecțiune foarte serioasă, iar decizia de a accepta operație, de multe ori este decisivă pentru soarta femeii (nu fiecare se va hotărî să-și înlăture uterul) și are un impact puternic asupra stării psihice. Femeia trebuie să dispună de a voință puternică pentru a lua decizia corectă. Dacă vă debarasați de supărări, evident, acest lucru nu vă va scăpa de tumoare, însă, tratamentul medicamentos va decurge mult mai ușor.

Psihosomatica bolilor femeii: de ce ne îmbolnăvim

Inflamarea ovarelor, chisturile

Specialiștii afirmă că ovarele simbolizează blocurile creative ale femeii. Din nou, în cazul în care femeia nu-și poate exprima poziția, să-și realizeze potențialul – apar probleme legate de aceste organe.

Perturbarea ciclului menstrual

Tulburarea ciclului menstrual sau lipsa acestuia, în context psihologic denotă faptul că femeia își neagă propria natură, feminitatea sa. Ea nu este satisfăcută de corpul ei, se teme să fie sexuală. S-a observat că ciclul menstrual revine la normal atunci când femeia este integrată într-un colectiv de femei în care persistă un climat moral normal. Comunicarea permanentă cu reprezentantele sexului frumos normalizează fluxul energiei vitale și, de multe ori, anume datorită acestui fapt, ciclul menstrual nu mai provoacă dureri și suferințe.

Frigiditate

Scăderea excitabilității sexuale, lipsa orgasmelor – reprezintă semnale că femeia se află în frică permanentă. Frica de actul sexual. De cele mai multe ori, asemenea femei neagă tot ce este carnal, intimitatea fizică, dând prioritate spiritualității. Cel mai probabil că în familia acestei femei a dominat atmosfera puritană, tata sau mama au fost foarte severi, nu-i permiteau fetiței să aibă contacte cu băieții. Este foarte complicat pentru o femeie să se debaraseze de aceste temeri. Femeile frigide, intenționat, își leagă viața cu parteneri cu imperfecțiuni sexuale pentru a-și motiva lipsa de sensibilitate. Pe de altă parte, doar bărbații sunt pe măsură să le restabilească sensibilitatea. Prin exemplul său, partenerul trebuie să-i demonstreze că ea poate nu doar să ofere plăcere dar și să o primească. Trebuie să fie un bărbat foarte iubitor și puternic.

Fiți sănătoase!