Copii se molipsesc de infecții virale mai des și mai ușor decât maturii, este un fapt demonstrat. Mai mult decât atât, este foarte complicat de protejat un copil care merge la grădiniță. Cu toate acestea, ar trebui de urmat câteva reguli simple pentru a reduce probabilitatea infectării pe cât se poate de mult.
Străduiți-vă să reduceți la minim aflarea copilului în locurile aglomerate – magazine, transportul public, policlinici și altele. Imunitatea omului nu este prevăzută pentru lupta împotriva unei mari concentrații de infecții și poate, pur și simplu, să nu facă față.
Învățați copilul să se spele, regulat, cu săpun pe mâini. Mai ales după ce revine acasă de la plimbare, după mâncare, după toaletă. Când revine acasă de la grădiniță sau școală spălarea mâinilor trebuie să fie o regulă.
Uleiurile esențiale – eucalipt, arbore de ceai și altele acționează ca antiseptice și pot reduce, într-o oarecare măsură, probabilitatea infectării. Însă, la acest capitol trebuie de avut în vedere faptul că, în primul rând, ele nu protejează 100 %, în al doilea rând, mirosurile ascuțite care vin de la copil pot determina izolarea lui la grădiniță.
1-2 ori pe zi faceți, în apartament, curățenie umedă, ștergeți praful și aerisiți încăperea indiferent de vremea de afară. Aveți grijă ca aerul din încăpere să nu fie uscat, mai ales în sezonul de termoficare. Cu ajutorul acestor metode simple nu facem decât să înlesnim activitatea sistemului firesc de apărare al copilului – mucoasa neuscată protejează mai ușor organismul de pătrunderea infecțiilor.
Dacă cineva din casă a înhățat un virus, încercați să limitați contactul copilului cu persoana bolnavă. Rezervați pentru bolnav veselă separată, prosop și lenjerie de pat separată.
Masca medicinală este pe măsură să blocheze o anumită cantitate de microbi, care se răspândesc prin aer. Maturul bolnav trebuie să poarte mască atunci când iese din camera sa. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată odată de 3-4 ore.