mamaplus

Principalele simptome ale indigestiei alimentare la copii și câteva soluții pentru amelioarea lor

-
//
01.04.2021

Pentru că organismul lor celor mici este încă în formare, ei pot fi mult mai sensibili și mai expuși la tulburările alimentare. Din fericire, există soluții naturale pentru evitarea unor episoade majore de indigestie. În continuare vei afla care sunt principalele simptome ale indigestiei la bebeluși și copii mai mari, precum și soluțiile care v-ar putea ajuta.

În cazul bebelușilor, cel mai evident simptom dat de problemele de digestie sunt colicile abdominale. Ele apar mai ales din cauza unor erori în tehnica de hrănire sau unor intolerante alimentare, dar pot fi influențate și de starea emoțională a părinților sau a celor care îi hrănesc. În cazul copiilor mai mari și al adolescenților, indigestiile se manifestă printr-un disconfort în zona abdomenului superior: senzație de prea plin în stomac și de arsură gastrică, stări de greață – asociate uneori cu vărsături, balonare – asociată cu regurgitarea, cu eructații și/sau cu flatulență și, uneori, cu diaree.

Remedii și tratament indigestie

Ceaiurile de semințe de fenicul, de chimen, de anason, de anason stelat, de cardamom, de cimbru sau de coriandru sunt deosebit de utile în combaterea simptomelor date de indigestie și în recuperarea stării de confort digestiv.

Dacă simptomele de indigestie apar la bebeluși alăptați, mamele trebuie să tină seama că propria lor alimentație le poate produce disconfort micuților. În acest sens, este recomandat ca mamele să evite alimentele care produc balonare și să bea ceaiuri care favorizează digestia (de semințe de fenicul, de anason, de mentă).

Pentru atenuarea stării de rău produsă prin indigestie, poate fi utilă administrarea unor enzime digestive – dacă răul a apărut din cauza unei mese prea copioase – sau administrarea de medicamente antiemetice, dacă persoana afectată se confruntă cu o stare accentuată de greață.

Ce mănânci când ai indigestie?

Gestionarea alimentației este esențială în recuperarea stării de bine după o indigestie. Ca atare, se recomandă respectarea orarului de masă, alcătuirea unor mese ușoare și echilibrate din punct de vedere nutrițional – fără prăjeli și fără condimente picante și moderate sub aspectul conținutului de grăsimi și de proteine – și luarea mesei într-o atmosferă plăcută, relaxantă, acordând timpul necesar mestecării și savurării alimentelor.

Pentru atenuarea senzației de greață și pentru o digestie cât mai ușoară, vor fi alese alimentele cu gust și cu miros neutre, precum: supele, soteurile și piureurile de legume, orezul pregătit simplu, pâinea prăjită, biscuiții sărați sau cu ghimbir (dar puțin dulci), ouăle fierte tari, brânza de vaci, iaurturile (simple, fără adaos de fructe), fructele.

Efecte tonice, de redresare au și băuturile preparate cu ghimbir (de exemplu limonada cu ghimbir) și apele minerale carbogazoase, care facilitează digestia.