Dacă ai simțit arsuri în timpul urinării, dificultăți în a reține urina și un impuls incontrolabil de a merge la baie (chiar și cu vezica urinară goală), ai avut probabil un episod de cistită, denumire cu care este cunoscută infecția urinară. Deși este posibil să ai contact sexual, ar trebui să fii conștientă de faptul că poate exista și mai multă durere și disconfort. În plus, riști ca simptomele acestei patologii să se înrăutățească.
Inflamația vezicii urinare este cunoscută sub denumirea de cistită și este cauzată, în majoritatea cazurilor, de o infecție bacteriană. Acest lucru apare atunci când bacteriile din afara corpului intră în tractul urinar. Această problemă poate apărea la copii, bărbați și femei, dar apare mai ales la sexul feminin din cauza faptului că uretra este mai scurtă, iar bacteriile au o cale mult mai ușoară pentru a ajunge la tractul urinar.
O infecție urinară poate fi foarte enervantă și dureroasă și poate cauza probleme majore de sănătate dacă nu este tratată corespunzător. Pentru a o evita, este necesar să identificici simptomele. Acestea sunt cele mai comune:
- Nevoia constantă de a urina
- Durere sau arsură la urinare
- Urinări frecvente în cantități mici
- Sânge în urină
- Urină tulbure cu miros puternic
- Disconfort pelvin
- Senzație de presiune în abdomenul inferior
- Febră ușoară
- O infecție a tractului urinar nu este o BTS
Nici bărbatul nu poate transmite bacteria femeii și nici femeia bărbatului atunci când fac sex, deoarece aceasta nu este o boală cu transmitere sexuală (STD). Ceea ce se întâmplă este că, prin actul sexual, este facilitată intrarea microorganismelor prin uretră. Pe de altă parte, unele cazuri de cistită sunt cauzate de viruși sau ciuperci.
Poți să faci sex dacă ai infecție urinară?
Sexul în caz de cistită înseamnă disconfort și durere. De asemenea, experiența va fi mai puțin plăcută. După cum arată cercetările publicate în Journal of Internal Medicine, actul sexual este strâns legat de dezvoltarea infecțiilor tractului urinar. Poți face sex dacă vrei, dar cel mai bine este să te abții în timpul infecției.
Și dacă…
Dacă vrei să faci sex, ține cont de aceste sfaturi pentru a reduce șansa de a înrăutăți simptomele infecției urinare:
- Spală organele genitale înainte și după actul sexual
- Asigură-te că și partenerul face la fel
- Urinează imediat după actul sexual
- În cazul femeilor aflate la menopauză, lubrifiantul trebuie utilizat înainte de actul sexual
Cum să eviți o infecție urinară?
Deși nu există dovezi clare cu privire la efectele anumitor obiceiuri în prevenirea cistitei, dacă ai episoade recurente, poți urma câteva sfaturi pentru a preveni reapariția acesteia:
- Șterge-te întotdeauna din față în spate
- Bea multe lichide
- Golește vezica urinară imediat după ce ai făcut sex
- Păstrează o bună igienă intimă
- Evită umezeala în zona pelviană, purtând lenjerie de corp din bumbac
- Nu purta blugi sau pantaloni strâmți
- Fă duș cu săpun intim cu pH neutru
- Atenție la unele prezervative și creme spermicide
- Nu restricționa impulsul de a merge la baie. Urina care rămâne mult timp în vezică devine un habitat pentru bacterii.
Dacă sursa infecției este bacteriană, cel mai probabil medicul îți va prescrie un antibiotic. Cu toate acestea, trebuie făcut un test de urină pentru a identifica tipul de bacterie care provoacă infecția, astfel încât tratamentul să poată fi optimizat.
În ceea ce privește durata bolii, în general, simptomele se ameliorează după a treia zi de la începerea terapiei. Totul depinde de tipul de infecție, de microorganismul care a provocat-o și de medicamentul prescris.