COVID-19 poate afecta celulele din pancreas care produc insulină și le poate schimba funcția, astfel explicându-se de ce unii oameni sănătoși anterior fac diabet după ce au fost infectați cu COVID-19. Medicii sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de pacienți care fac diabet, fie în timp ce sunt infectați cu coronavirus, fie la scurt timp după ce s-au recuperat.

Există diverse teorii care încearcă să explice creșterea cazurilor de diabet. Una este că virusul infectează celulele pancreatice prin același receptor ACE2 găsit pe suprafața celulelor pulmonare și interferează cu capacitatea lor de a produce insulină - un hormon care ajută organismul să regleze nivelurile de glucoză din sânge. 

De asemenea, un răspuns exuberant al anticorpilor la virus ar putea afecta accidental celulele pancreatice sau inflamațiile din alte părți a corpului ar putea afecta și ele răspunsul țesuturilor la insulină.

Pentru a investiga, prof. Shuibing Chen de la Weill Cornell Medicine din New York a examinat diferite celule și organoizi - grupuri de celule cultivate în laborator care imită funcția organelor - pentru a afla care ar putea fi infectate cu COVID-19. Rezultatele au arătat că plămânii, colonul, inima, ficatul și organoidele pancreatice ar putea fi infectate, la fel ca și celulele creierului care produc dopamină.

Experimente ulterioare au arătat că celulele beta din pancreas producătoare de insulină sunt de asemenea susceptibile și că, odată infectate, aceste celule produc mai puțină insulină, dar și hormoni, care sunt produși în mod normal de diferite celule pancreatice.

Oamenii de știință au observat un fenomen similar la unii pacienți cu diabet de tip 2, deși boala este mai mult asociată cu faptul că țesuturile corpului devin mai puțin sensibile la insulină.

Nu este încă clar dacă modificările declanșate de infecția cu COVID-19 sunt de lungă durată.