Ți s-a întâmplat vreodată să te culci și la un moment dat, să simți că nu te poți mișca și nici vorbi sau striga, deși ești încă trează? Dacă răspunsul tău este unul afirmativ, înseamnă că ai trăit pe propria piele ceea ce oamenii de știință au denumit paralizie în timpul somnului. 

Deși această situație te poate speria, problema este una inofensivă în cele mai multe cazuri și apare la majoritatea oamenilor de câteva ori de-a lungul vieții. 

Ce este această paralizia în timpul somnului?

Paralizia în timpul somnului este un fenomen ce se manifestă prin  sentimentul că ești treaz, conștient și cu toate acestea, nu poți să-ți miști mâinile și picioarele și nici nu poți vorbi. De obicei, acesta apare fie în momentul când te culci, fie când abia te trezești, adică între somn și trezire și poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Unele persoane mai experimentează, pe lângă acestea, o frică inexplicabilă, o senzație de apăsare sau de sufocare.

În funcție de momentul în care apare, distingem:
Hipnagogică - atunci când paralizia apare înainte să adormi și hipnopompică - când apare înainte să te trezești, hipnopompică. 

De ce apare paralizia în timpul somnului?

Deși nu sunt cunoscute cauzele exacte care declanșează acest fenomen, oamenii de știință au asociat paralizia în timpul somnului cu alte probleme de sănătate precum: insomnia, supraoboseala, tulburările de somn cauzate de munca în ture de noapte și de zi sau de diferența de fus orar, narcolepsia, stresul post-traumatic, anxietatea, atacurile de panică, utilizarea anumitor medicamente (în special, cele pentru tulburarea de deficit de atenție), tulburarea bipolară sau cu un istoric familial de paralizie în timpul somnului. 
Din punct de vedere științific, acest fenomen se explică astfel: atunci când dormi, corpul alternează între somnul REM (caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor) și NREM (non-REM), un ciclu durând aproximativ 90 de minute. De-a lungul perioadei de somn de tip non-REM, care ocupă aproximativ 75% din durata totală a somnului, corpul se relaxează și se reface. La finalul acestei perioade, începe somnul de tip REM, în timpul căruia apar visele. Mușchii sunt încă relaxați și în poziția „oprit”, deci, în cazul în care începi să te trezești înainte ca acest ciclu să se sfârșească, deși devii treptat conștient, vei constata că nu poți să vorbești și să te miști.

Cât de periculoasă e pentru sănătatea noastră?

Chiar dacă ne poate induce o stare de frică, paralizia în somn nu este periculoasă în sine și nu are nevoie de terapie. Totuși, în funcție de cauza care a declanșat-o, medicul poate prescrie un tratament potrivit.

Cum poate fi prevenită paralizia în somn?

În primul rând, adoptă un mod de viață sănătos și fă-ți un regim somn-veghe bine pus la punct. E foarte important să dormi 8-9 ore pe noapte, într-o încăpere întunecoasă, liniștită și bine aerisită. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în zilele de weekend. 

De asemenea, încearcă să-ți organizezi astfel ziua, încât cina să fie luată cu cel puțin 2 ore înainte de ora la care te culci. Evită cinele grele (carne și alte produse care se digeră greu). Dacă e vorba de o cină mai consistentă, lasă patru ore între masă și ora de somn. Dacă obișnuiești să bei ziua cafea sau energizante, consumă-le până la cel târziu ora 15:00.

Nu te mai uita la televizor cu o oră înainte de culcare și nici nu mai privi în ecranul telefonului sau al laptopului.

Fă sport, însă nu face sport cu patru ore înainte de culcare. Alege un tip de sport care să ți se potrivească și pe care să-l poți practica zilnic fără mari impedimente

Când să te adresezi medicului?

Dacă devii extrem de anxios și ajungi să îți fie teamă să te mai duci la culcare seara din cauza paraliziei în timpul somnului sau dacă ajungi la oboseală cronică din cauza lipsei de somn normal, mergi la medic.