Pacienții bolnavi de COVID-19 nu se confruntă doar cu virusul, ci sunt afectați de numeroase complicații medicale, dintre care unele le pot fi fatale.
Începând cu luna martie, pe măsură ce virusul se răspândea pe glob, medicii au observat anumite aspecte comune în ceea ce privește condiția pacienților cu coronavirus: într-o proporție tot mai mare, bolnavii prezentau cheaguri de sânge. Acestea pot deveni extrem de periculoase, blocând circulația și provocând chiar moartea pacientului.
Spre surprinderea specialiștilor în sănătate, unele persoane manifestau cazuri extreme, cum ar fi sute de micro-cheaguri în zona pulmonară.
„În special la pacienții grav afectați de COVID-19, unele dintre cele mai recente studii arată că în aproape jumătate dintre cazuri se formează cheaguri de sânge pe plămâni”, a spus Roopen Arya, specialist în tromboză și hemostază la Londra.
El consideră că numărul pacienților infectați care dezvoltă cheaguri de sânge ar putea fi semnificativ mai mare decât indică datele publicate în Europa, potrivit cărora procentul s-ar situa în jurul pragului de 30%.
Testele efectuate de echipa de cercetători asupra probelor sangvine colectate de la bolnavii de COVID-19 arată modificări ale consistenței. Sângele devine mai „lipicios”, fapt care crește riscul de formare a cheagurilor. În consecință, se poate ajunge la accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord, fatale pacienților.
La momentul actual, experții caută o soluție și își unesc eforturile pentru descoperirea unui diluant sangvin eficient împotriva acestei amenințări „ascunse” a coronavirusului.