Dacă acum douăzeci-treizeci de ani copiii cu greutate în exces erau o raritate, în prezent această problemă este cunoscută marii majorități a familiilor. Aceasta se explică, în mare, prin alimentația incorectă și modul sedentar de viață, însă și bolile ereditare și dobândite își au rolul lor. Este foarte important să observăm la timp deviațiile de greutate ale copilului și să începem tratamentul, în caz contrar problemele se vor aduna ca un bulgăre de zăpadă.
Cauzele obezității la copii
Ce poate provoca obezitatea la copii? Cauzele incriminate sunt dintre cele mai diverse. Astfel, medicii delimitează obezitatea alimentară și obezitatea endocrină. Alimentația neechilibrată și lipsa activității fizice la copii și adolescenți duc la dezvoltarea obezității de primul tip. În schimb obezitatea endocrină este întotdeauna legată de funcționarea incorectă a unor astfel de organe interne ca glanda tiroidă, glandele suprarenale, ovarele la fetițe etc. Obezitatea alimentară la copii și adolescenți poate fi diagnosticată încă la etapa de discuție cu părinții. Aceștia, de regulă, suferă și ei de greutate excesivă și preferă alimentele cu un nivel înalt de calorii, bogate în grăsimi și carbohidrați. Necorespunderea dintre alimentație și energia consumată, ca urmare a modului sedentar de viață, conduce la creșterea masei corpului.
Cât privește bolile enumerate, se recomandă efectuarea unui control medical complex, în baza căruia se va pune diagnosticul corect. Dacă micuțul s-a născut cu greutate excesivă și are o dezvoltare încetinită în comparație cu alți copii de vârsta lui, putem presupune că obezitatea este legată de insuficiența de hormoni produși de glanda tiroidă. Hipotiroidismul poate duce, în viitor, la dereglări ale ciclului menstrual la fetițe și alte probleme la băieți. Bolile genetice congenitale, așa ca Prader-Willi, sindromul Down și altele, sunt însoțite, de asemenea, de creșterea excesivă a masei corpului. Și excesul de glucocorticoizi – hormoni ai glandelor suprarenale – duce la problemele sus-numite, la fel ca diversele traume ale craiului, inflamația creierului, cancerul.
Gradele de severitate ale obezității la copii
Cum determină medicii obezitatea la copii? Gradele de severitate, în număr de la 1 la 4, se bazează pe datele despre greutatea corpului și înălțimea lui. Acestea servesc la calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Pentru aceasta, greutatea omului este împărțită la pătratul înălțimii lui în metri. În conformitate cu rezultatele obținute se stabilește gradul de obezitate. Există 4 grade:
- gradul I de obezitate este diagnosticat dacă IMC depășește norma cu 15-25%;
- gradul II – depășirea normei cu 25-50%
- gradul III – depășirea normei cu 50-100%;
- gradul IV – la o depășire a normei cu peste 100%
Obezitatea la copiii de până la 1 an se determină ținând cont de indicatorii medii de adăugare în greutate: spre 6 luni greutatea micuțului se dublează, iar la atingerea vârstei de 1 an – se triplează. Putem vorbi despre greutate în exces în cazul în care aceasta depășește norma cu peste 15%.
Cum se tratează greutatea în exces la copii
Ce să facem dacă micuțului i-a fost pus diagnosticul de obezitate? Tratamentul include în mod obligatoriu dietă și sport. Mai mult, acestea sunt principiile de bază ale întregului tratament. Terapia medicamentoasă se prescrie doar în cazul unei anumite boli, iar cea chirurgicală practic nu se utilizează. Excepție fac cazurile cu indicații vitale. Dieta trebuie coordonată în mod obligatoriu cu medicul nutriționist. El va calcula necesitățile organismului în grăsimi, proteine și glucide în conformitate cu particularitățile individuale ale copilului.
O importanță deosebită are atmosfera psihologică din familie și disponibilitatea părinților de a-și ajuta copilul. Ei trebuie să-l îndrume prin exemplul propriu către un mod sănătos de viață. Iar aceasta înseamnă că în frigider trebuie să existe doar produse permise de nutriționist, iar activitățile sportive trebuie făcute de întreaga familie. Este bine să petreceți mai mult timp la aer liber, să practicaţi jocuri active, de exemplu badminton, tenis, fotbal, baschet etc. Chiar și plimbările de seară, cu o durată de jumătate de oră, pot să aducă beneficii și să îmbunătățească starea micuțului.
Obezitatea la adolescenți și consecințele acesteia
Excesul de greutate la copii nu este doar o problemă estetică. Pericolul obezității este că poate conduce spre boli necaracteristice pentru copii, așa ca diabetul zaharat și nezaharat, distrofia ficatului, hipertensiune, boala ischemică a inimii etc. Toate acestea pot înrăutăți semnificativ calitatea vieții copilului și reduce durata acesteia. Obezitatea la adolescenți duce la dezvoltarea bolilor tractului digestiv: colecistită, pancreatită, ficat gras. Micuții cu astfel de probleme suferă mai des ca alții de boli ale sistemului cardiovascular: stenocardie, ateroscleroză, hipertonie. Țesutul adipos în exces deformează oasele scheletului, distruge cartilajul articular, conducând la dureri și deformații ale membrelor.
Copiii cu greutate în exces dorm rău, au greutăți de adaptare în socium, de comunicare etc. Ca rezultat, viața copilului se poate schimba în rău, iar el nu își va întemeia niciodată o familie a lui, nu va face copii. Femeile pur și simplu nu o pot face fizic. De aceea este foarte important să observați la timp semnele bolii incipiente și să luați măsuri pentru prevenirea creșterii de mai departe a țesuturilor adipoase.