Partenerul acuză frecvent dureri de cap interminabile ori de câte ori încerci să te apropii de el? Stresul, grijile cotidiene, nemulțumirea față de propriul corp şi problemele financiare invadează intimitatea cuplului. Însă şi anumite afecțiuni medicale ucid romantismul relațiilor.
Potrivit unui studiu francez, oboseala este cea mai citată scuză (45%), urmată de proximitatea față de copii, părinți sau vecini (35%), precum şi preocupările legate de bani sau de muncă (33%). Motivele invocate diferă în funcție de sex. Femeile se simt mai stânjenite de prezența unei terțe persoane în locuință (43%) sau suferă de faimoasa migrenă (33%). Bărbații sunt mai preocupați de bani sau se concentrează pe serviciu şi în afara orelor de muncă, neglijând astfel viața sexuală în relația de cuplu.
Problemele medicale, în topul listei
Anumite afecțiuni sunt principalele motive pentru care atât bărbații, cât şi femeile amână contactul sexual. De exemplu, pacienții cu boli cardiace evită frecvent sexul pentru că se tem de un atac de cord. Durerea cronică diminuează plăcerea, iar afecțiunile metabolice cum este diabetul reduc activitatea sexuală.
Există şi studii care au arătat o legătură directă între excesul de greutate corporală şi scăderea libidoului. Multe medicamente, precum antidepresivele şi cele contra anxietății diminuează apetitul sexual. Însă şi nemulțumirea față de propriul corp poartă o parte din vină. Când au mai multe kilograme decât şi-ar dori, atât femeile, cât şi bărbații îşi inhibă dorința sexuală cu îngrijorări despre cât de atractiv mai este corpul lor expus în intimitate.
„În unele cazuri, cuplurile folosesc tot felul de scuze pentru a ascunde o adevărată problemă sexuală, cum este disfuncția erectilă la bărbați ori absența orgasmului sau durerea din timpul actului sexual la femei“, spune dr. Pierre Costa, şeful departamentului de urologie al Spitalului Universitar din Nîmes, Franța.
Scăderea apetitului sexual mai poate proveni şi din lipsa de somn.
Creşterea libidoului depinde şi de starea generală de sănătate. În acest sens, specialiştii recomandă adoptarea unei diete echilibrate, respectarea unui program de odihnă, comunicarea sinceră cu partenerul.