Există anumite simptome în timpul menstruației care s-ar putea să te pună în gardă, dacă nu știi exact ce se întâmplă. Tocmai de aceea, ar fi bine să cunoști mai multe despre cheagurile inestetice de sânge care pot fi de diverse dimensiuni și le poți observa în prima sau a doua zi a ciclului menstrual. Chiar dacă cheagurile de sânge nu sunt de obicei alarmante, există și situații în care ar trebui să îți faci griji.
Sângele menstrual își schimbă culoarea și consistența de la o lună la alta, în funcție de nivelul hormonal, dispoziția fiziologică, tratamentele medicamentoase urmate, dietă, etc. În aceste condiții, apariția cheagurilor de sânge este absolut normală. Totuși, dacă ele sunt eliminate în abundență și apar însoțite de dureri, grijile tale sunt justificate.
Cheaguri de sânge normale la menstruație
Condițiile normale în care apar cheagurile de sânge la menstruație sunt ușor de înțeles: în timpul eliminării menstrei, corpul secretă anticoagulanți care mențin fluiditatea sângelui menstrual. Atunci când fluxul este abundent, substanțele corpului care subțiază sângele nu mai pot acționa la timp și astfel se formează pe alocuri cheaguri.
Nu uita nici că membrana uterului se îngroașă mai tare în anumite luni, rezultând o menstră mai abundentă și mai consistentă. Cheagurile de sânge au un aspect gelatinos, o nuanță care variază de la roșu intens la maron închis și dispar în a doua zi a menstruației.
Cheaguri de sânge la menstruație care ar trebui să te îngrijoreze
Dacă dimensiunea cheagurilor de sânge depășește mărimea unei monede și sunt însoțite de o hemoragie abundentă, crampe menstruale foarte dureroase și o senzație generală de disconfort, ar fi indicat să apelezi la un control ginecologic. Atunci când cheagurile de sânge apar pe fondul unei afecțiuni genitale sau endocrine, se transformă în simptomul mai multor boli care îți solicită toată atenția.
- Fibromul uterin: deși fibromul uterin nu are de obicei simptome, fluxul menstrual abundent cu cheaguri este cel mai evident semnal de alarmă în acest caz.
- Dezechilibrele hormonale: fluctuațiile estrogenului și ale progesteronului dereglează fluxul menstrual și favorizează coagularea sângelui. Schimbările hormonale pot fi rezultatul administrării unor medicamente (steroizi în special), pierdere bruscă în greutate, menopauza etc.
- Uterul mărit: după sarcină, uterul nu revine întotdeauna la dimensiunile sale normale imediat. Prin urmare, sângele va fi eliminat mai greu în timpul menstruației, coagulându-se în uter până la umplerea acestuia.
- Endometrioză: țesutul care formează membrana uterină se cumulează în afara cavității uterului, cee ace poate duce la dereglări ale menstruației.
Diagnosticarea cauzei cheagurilor de sânge la menstruație
În cazul în care bănuiești că natura cheagurilor de sânge pe care le elimini este anormală, o ecografie intravaginală îți poate arăta dacă ai motive să îți faci griji sau nu. În funcție de simptome, medicul ginecolog poate să evalueze cheagurile de sânge prin:
- Examen RMN: pentru observarea modificării țesuturilor în uter (fibrom).
- Teste de sânge: pentru verificarea coagulării sângelui, a anemiei sau a eventualei carențe în fier.
- Biopsie: pentru prelevarea unei mostre de țesut uterin.
- Dilatare și chiuretaj: pentru prelevarea unei mostre de țesut uterin și cervical.
În cazul în care nu ai mai observat în trecut cheaguri de sânge în timpul menstruației și ele au apărut brusc, consultă medicul pentru evitarea oricărui pericol asociat lor.