mamaplus

Medicii confirmă: persoanele alergice sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19

-
//
16.09.2021

Persoanele alergice sunt cele mai predispuse la contractarea virusului. Lunile august, septembrie și octombrie sunt cruciale pentru cei care suferă de alergie la ambrozie. Persoanele care se luptă cu acest tip de alergie devin o ”poartă” deschisă pentru ca virusul COVID-19 să pătrundă în organism. Potrivit specialiștilor, polenul favorizează slăbirea imunității individului alergic.

”Este o tendință în creştere în ultimii 30 de ani, iar în viitor va fi foarte afectată şi zona Moldovei. Schimbările climatice aduc un raport puternic asupra creşterii concentrației polenului din atmosferă. Efectele sunt groaznice pentru cei alergici. Sunt studii preliminare care arată că în această perioadă polenul din atmosferă joacă un rol important în a accelera numărul de infectări COVID-19, Polenul şubrezeşte cumva apărarea organismului în fața COVID-19”, spune Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Alergia la polen nu poate fi ignorată

Un lucru extrem de important pentru sănătatea oamenilor ar fi o mai bună monitorizare a polenului din atmosferă. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până 40 de ani. 

”Există un mecanism complex prin care polenul deschide o poartă şi lasă sistemul imunitar descoperit în fața unor virusuri. Prin efectul de strănut, persoanele care sunt infectate eliberează particule în jurul lor. De aceea, persoanele care sunt alergice ar trebui cu atât mai mult să poarte mască pentru a împiedica împrăştirea picăturilor care conțin viruşi. În zonele în care au fost concentrații mari de polen în atmosferă s-au înregistrat creşteri de 40% a numărului de infectări cu COVID-19”, a adăugat fizicianul ieşean.

Alergia la ambrozie apare atunci când o cantitate mică de polen este inhalată și ajunge în căile respiratorii. Organismul vede acest polen, aparent banal, drept un corp străin care trebuie eliminat. Drept urmare, declanșează un răspuns imunitar pentru a elimina „invadatorul” (alergia). În cazurile extreme, ambrozia poate provoca șoc anafilactic.

”Pe de o parte vorbim despre o patologie severă, cu multe cazuri, iar pe de altă parte, despre fenomene deja cunoscute, o patologie sezonieră. Ambrozia ne creează mari probleme în fiecare perioadă. Dacă adăugăm şi poluarea din marile oraşe, umezeala, praful, vedem că avem deja o constelație ce poate să creeze mari probleme de sănătate, mai ales celor din grupele vulnerabile. Atenție mare la prevenție, este foarte importantă. Banala schimbare a hainelor la intrarea în casă este foarte importantă sau evitarea zonelor în care cantitățile de polen cresc”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi.