Iarna, infecţiile şi virozele respiratorii ne bat la ușă, dacă nu avem un sistem imunitar suficient de puternic. Tusea, însoţită de durerile în gât, este cel mai comun simptom. Îți recomandăm să încerci să scapi de ea prin diferite metode naturiste, înainte de a merge la farmacie.

mamaplus.md

Remedii naturiste pentru tusea seacă

  • Tusea seacă are nevoie în primul rând de remedii calmante şi emoliente. Se recomandă sirop din extract de cimbrișor, sirop de ridiche neagră cu miere, grindelia, ceai scai vânăt.
  • Infuzia de pătlagină: 1 linguriţă plantă uscată la 200 ml apă din care se  bea una sau două căni pe zi.
  •  Decoctul din ceapă: se fierbe o ceapă mare albă în 500 ml apă timp de aproximativ 10 - 15 minute (în final rămâne cam jumătate de lichid) şi când se mai răceşte se adaugă miere. Se bea câte puţin de-a lungul zilei.
  • Decoctul din scai vânăt: 1 linguriţă plantă uscată la 200 ml apă care se fierb aproximativ 10 minute, iar după răcire se iau două-trei linguri de trei ori pe zi.
  • Tusea seacă mai poate fi calmată cu o băutură fierbinte pe bază de cacao sau cu ciocolată amăruie. Teobromina, substanța prezentă în boabele de cacao, dezactivează activitatea nervului responsabil în creier pentru refluxul tusei.

Remedii naturiste pentru tusea umedă

  • Un vechi remediu contra tusei productive este podbalul, se face o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă şi se beau două + trei căni pe zi.
  • Infuzia din muguri de pin: se obţine din două linguriţe de muguri la o cană cu apă clocotită şi se beau două - trei căni în timpul zilei.
  • Infuzia din flori de tei: o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau două - trei căni pe zi.
  • Ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.

Tusea convulsivă poate fi tratată cu ajutorul unor ingrediente care au o acţiune puternică asupra căilor respiratorii:

- uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic şi de stimulare a sistemului imunitar;

- rădăcina de lemn dulce are o acţiune expectorantă, antispastică şi antiinflamatoare;

- uleiul de mentol este eficient în creşterea anticorpilor din organism şi combaterea infecţiilor; ajută la reducerea febrei, are efect antispatic, antiinflamator şi de calmare a tusei.

Toate cele trei ingrediente asigură fluidizarea secreţiilor bronhice, reduc inflamaţia, ajută la expectoraţie, calmează accesele puternice de tuse şi întăresc sistemul imunitar în faţa complicaţiilor asociate maladiilor respiratorii.

Sursa