mamaplus

Hipertensiunea arterială creşte riscul de a dezvolta COVID-19 în forme severe

-
//
30.03.2020

Persoanele cu o presiune arterială crescută sunt mai expuse bolii COVID-19 în forme mult mai severe, care pot deveni fatale. Asta arată un studiu recent al cazurilor de deces analizate în ultimele săptămâni.

Concret, 20 până la 50% din formele severe ale bolii înregistrare în China erau la persoane hipertensive. În Italia, 76% din cei decedați sufereau de hipertensiune arterială.

Care este legătura?

Persoanele cu hipertensiune arterială au şi un sistem imunitar slăbit, ceea duce la contactarea mai rapidă a noului coronavirus şi dezvoltarea unor forme severe de boală. În acelaşi timp, odată cu înaintarea în vârstă se constată niveluri crescute ale presiunii arteriale. Ghidurile de specialitate recomandă urmarea tratamentelor prescrise şi măsuri de protecție sporite.

Cum afectează coronavirusul persoanele hipertensive:

Primul impact este la nivelul plămânilor – pneumoniile severe fiind primele complicații ale COVID-19. În acelaşi timp, poate afecta sistemul circulator şi cel cardiovascular, de aceea persoanele cu boli coronariene şi cardiace sunt extrem de expuse.

Hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge, îngreunând şi abilitatea inimii de a pompa corect sângele. Asta face în timp ca muşchiul cardiac să obosească şi să dea rateuri.

Coronavirusul, pe fondul unei inimi deja slăbite de hipertensiunea arterială, poate cauza infamații ale țesutului miocardic – miocardite.

Un nivel crescut al colesterolului cauzează acumularea de plăci de aterom pe vasele de sânge, iar coronavirusul cauzează inflamații care pot duce la desprinderea acestor plăci şi formarea de cheaguri de sânge. Aşa apar accidentele vasculare şi chiar riscul de infarct.

În aceste condiții, recomandările pentru persoanele hipertensive sunt de a intensificare regulile de igienă şi protecție şi în plus :

  • să se asigure că au la dispoziție stocuri de medicamente pentru hipertensiune şi afecțiunile cardiovasculare;
     
  • se asigure că au la dispoziție medicamente antitermice, pentru a scădea febra şi simptomele asociate gripei si răcelii;
     
  • să se vaccineze antipneumocic şi antigripal.

Cel mai important este să mențină stabilă starea de sănătate, pentru a nu ajunge la spital, unde există riscul infectării cu coronavirus, care poate avea urmări fatale.