mamaplus

Ganglionii măriți la copii. De ce cresc rapid în volum și când să ne adresăm la medic

-
//
04.05.2022

Cauzele măririi în volum a ganglionilor limfatici sunt diferite, dar de cele mai multe ori pot semnaliza apariția unei infecții acute sau cronice în organism (bacteriană, virală sau parazitară). În cazul copiilor, ganglionii limfatici măriți pot fi primul semnal care anunță apariția unei răceli. Aceștia nu reprezintă neapărat o problemă de sănătate și nu au o semnificație patologică. Potrivit medicului otorinolaringolog Marina Trofimciuc, ganglionii se măresc, de obicei, în prezența unui proces inflamator regional. De exemplu, dacă ați depistat ganglioni submandibulari măriți, atunci problema e în imediata apropiere (dinți, faringe, nas, urechi).

Sistemul limfatic face parte din sistemul imunitar și este format din organe, vase și ganglioni. Vasele limfatice împânzesc tot corpul, prin ele circulă limfa, un lichid asemănător cu plasma sanguină, însă care conține și limfocite. De-a lungul acestor vase se găsesc ganglionii limfatici, adevărate filtre, care ne protejează organismul de bacterii, viruși și ciuperci, explică specialista.

În dependență de localizarea acestora, mai în profunzime sau sub piele, ganglionii se pot palpa și atunci când ne simțim bine și suntem sănătoși. Dimensiunile lor, de obicei, nu depășesc 1 cm. Galglionii limfatici sunt moi, indolori la palpare și nu aderă la țesuturi.  

Dacă, dimpotrivă, vedem doar un ganglion pe o parte a gâtului, acesta este mare și doare la atingere, ar trebui să consultăm un medic pediatru, deoarece poate fi o infecție bacteriană care necesită tratament.

De ce se măresc ganglionii limfatici?

”Pentru că lucrează! E o fabrică a imunității și atunci când inamicul pătrunde în organism, la fabrică se produc mai mulți ostași (limfocite, anticorpi) pentru a face față infecției. Deci, ganglionii se măresc, de obicei, în prezența unui proces inflamator regional. În cazul unei infecții generalizate, putem depistăm ganglioni măriți în tot corpul. De obicei, așa stări provoacă infecțiile virale precum mononucleoza, citomegalovirus, HIV etc.”, susține medicul ORL Marina Trofimciuc.

Specialista ne recomandă să monitorizăm ganglionii, pentru că nu necesită tratament și își vor micșora dimensiunile fără intervenții suplimentare.

În cazul infecțiilor virale ușoare (de exemplu, o răceală), este normal că ganglionii să se inflameze pe ambele părți ale gâtului. Aceștia pot rămâne inflamați mult timp și după vindecarea infecției.

Când ar trebui să ne adresăm la medic:

  • Creștere rapidă în volum
  • Durere acută la palpare
  • Aderența la țesuturi
  • Roșeața și căldura pielii de asupra ganglionului
  • Mărirea generalizată a ganglionilor
  • Dacă persistă mai mult de 3 săptămâni