mamaplus

Fibroamele uterine pot duce la infertilitate sau cancer? Spaima femeilor, explicată de un ginecolog

-
//
12.02.2021

Statisticile spun că 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vieții, însă, cele mai multe dintre ele nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind, de obicei, asimptomatice. Fiind conștiente de prezența lor, în urma unor investigații de specialitate, femeile se întreabă deseori dacă aceste fibroame uterine pot provoca un cancer. Medicul ginecolog-obstetrician Călina Maier limpezește puțin această spaimă și explică ce înseamnă, de fapt, un fibrom uterin.

”Fibromul uterin sau leiomiomul este o tumoră benignă cu punct de plecare musculatura netedă a uterului. Este o tumoră estrogen şi progesteron sensibilă, se micşorează după menopauză. După localizarea lor, fibroamele uterine sunt subseroase, se dezvoltă spre suprafaţa uterului, sunt intramurale, în peretele uterin şi submucoase, se localizează spre mucoasa endometrială. Pot fi asimptomatice. Cel mai comun simptom este sângerarea, de obicei apare cu metroragie, menstra este mai abundentă, cu sânge mai mult. Pacienta simte disconfort pelvin şi dismenoree, senzaţie de presiune pelvină.”, susține specialista în ginecologie.

Prin urmare, fibroamele uterine pot duce la cancer foarte rar, pentru că nu au potențial malign, însă uneori se poate întâmpla ca celulele canceroase să se dezvolte în interiorul unui fibrom și atunci excrescența tisulară să devină malignă.  

Fibromul uterin și infertilitatea secundară

mamaplus

Fibroamele uterine de dimensiuni mari cauzează infertilitate prin deteriorarea endometrului, blocarea trompelor uterine, distorsiuni de formă a cavității uterine sau de poziție a cervixului. Totodată, acest diagnostic ar putea provoca și infertilitate secundară, ceea ce înseamnă imposibilitatea de a concepe al doilea copil.

În timpul unei sarcini în corpul femeii se produc cantități mari de estrogen, hormon indispensabil dezvoltării fetusului și care stimulează dezvoltarea placentei și a vaselor de sânge necesare pentru transportul oxigenului și a nutrienților către fetus. În 15% din cazuri, surplusul de estrogen continuă să stimuleze creșterea țestului uterin chiar și după nașterea copilului, provocând anumite denivelări, umflături la nivelul uterului ce blochează cervixul, ovarele sau ovulele. Aceste excrescențe cunoscute și sub numele de leiomioame sunt suficiente pentru a împiedică concepția ulterioară (infertilitate secundară).

Majoritatea femeilor gravide care au fibrom uterin vor putea avea o sarcină fără probleme, dusă la termen, și vor naște un copil sănătos. Dacă fibromul nu se dezvoltă într-o zonă care blochează canalul de naștere, gravidele cu fibrom nu necesită operație cezariană.

Potrivit ginecologului Călina Maier, diagnosticul de fibrom uterin se stabileşte prin examen clinic, se constată uter mărit în volum, se apelează şi la ecografie.

Fibroamele asimptomatice se pot monitoriza periodic, anual

”Se poate face tratament medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene şi terapie hormonală. În fibroamele uterine se poate face şi embolizarea arterei uterine prin procedură intervenţională angiografică. Se apelează şi la terapia cu ultrasunete sub ghidaj RMN. Chirurgical, se scoate fibromul uterin, miomectomie - prin metoda laparoscopică sau chirurgie clasică sau histeroscopie. Sunt cazuri în care se impune scoaterea uterului, histerectomie prin laparoscopie sau clasic.”, a mai adăugat dr. Călina Maier.