Dușurile vaginale reprezintă acele spălături interne vaginale cu apă, cu sau fără produse de igienă. Unul din subiectele controversate pentru multe dintre femei este necesitatea acestor dușuri vaginale, din moment ce Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor le consideră dăunătoare. În continuare vom afla din ce motive femeile ar trebui să renunțe la dușurile interne și cum poate această practică să ducă la apariția unor probleme la nivelul organelor genitale.
Din punct de vedere fiziologic, organismul nostru este construit în așa mod ca el singur să se "curețe" și să elimine ceee ce este în plus, deci, nu este nevoie să intervenim.
Statistic:
- 20-40% din femei de la 15-44 ani fac duș vaginal
- 50-80% din femei măcar o dată pe parcursul vieții au făcut duș vaginal
Cum dușul vaginal poate duce la apariția anumitor probleme?
Înlătură flora vaginală normală, astfel permițând dezvoltarea florei condiționat patogene, acele bacterii care, dacă se dezvoltă în număr mai mare, devin patogene, astfel ducând la apariția vaginitelor și vaginozelor bacteriene și totodată fac ca flora vaginală să devină mai susceptibilă la alte infecții sexual-transmisibile, așa ca Chlamydia sau Gonoreea.
”Introducerea lichidului sub presiune în vagin în timpul dușului vaginal favorizează trecerea și ascensiunea infecției de la nivelul tractului genital inferior spre cervix, uter, trompe, astfel ducând la un risc mai mare pentru boala inflamatorie pelvină, crește riscul cu 73%, cu așa consecințe ca infertilitate, sarcină ectopică”, susține medicul ginecolog Iraida Snigur.
Ce e bine să știm despre dușurile vaginale?
- Acestea NU servesc ca metodă de contracepție!
- Femeile care practică dușul vaginal au un risc de 5 ori mai mare de a face vaginoză bacteriană.
- Dușul vaginal este asociat cu un risc crescut de: boală inflamatorie pelvină, infertilitate și sarcină ectopică.
- Dușurile vaginale sunt practicate mai mult de adolescente.
- Nu sunt studii care să demonstreze vreun beneficiu al dușului vaginal.