Trecerea la ora de vară 2022 face ca ziua în care se întâmplă acest lucru să fie cea mai scurtă din an. Acest proces are loc anual, cu scopul de a beneficia de o perioadă mai îndelungată de lumina naturală a zilei. Trecerea la ora de vară 2022 va avea loc în noaptea de 26 spre 27 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară și la o săptămână după echinocțiul de primăvară 2022.

Ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an. Odată cu trecerea la ora de vară 2022, putem spune că „vom dormi mai puțin”.

De asemenea, ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi din an, având din punct de vedere teoretic doar 23 de ore. Sistemul acesta, utilizat de puține țări, are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui.

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumânări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro – Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului.

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2022?

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.