mamaplus

Dermatolog: ”În multe țări, dermatita atopică la copii se tratează cu băi de clor”

-
//
03.02.2022

Cea mai frecventă afecțiune a copilăriei este dermatita atopică. Uneori chiar supradiagnosticată. Fiecare copil care ajunge la medic cu o iritație a pielii primeşte diagnosticul de dermatită. Cu toate acestea, dermatita nu este o afecțiune neapărat asociată cu alimentaţia sau cu o alergie, dar poate fi agravată de o alergie secundră, susține medicul dermatolog Mara Mihai.

”Această afecțiune este moştenită în mare parte genetic. Este foarte frecventă în familiile de alergici. Pielea este foarte sensibilă şi nu se exfoliază în mod corect. Aş putea să spun că acele celule care ajută la înlocuirea pielii noastre nu mai au aceeaşi aderență unele de celelalte şi nu mai asigură protecție față de factorii iritanți sau alergeni.”, susține dr. Mara Mihai.

Aspectul este diferit în funcție de vârsta copilului, afirmă specialista. În cele mai multe cazuri, această dermatită nu rămâne şi la maturitate. În jurul vârstei de şase ani, prin maturarea pielii, prin influența hormonală, atopia dispare. Există şi situații ca la vârsta maturității să se accentueze acestea problemă. Apare şi un alt element: sebumul care asigură protecția. 

Clorul, tratament folosit în cazul dermatitei atopice

”Uneori leziunile pot deveni foarte dureroase. Se pot produce chiar fisuri profunde. Mai mult decât atât, aceste fisuri se pot infecta. De aceea, există un tratament folosit mai mult în alte țări, băile de clor. Acest tratament este folosit în cazul dermatitei atopice pentru că dezinfectează pielea sau bacteriile care sunt la suprafața pielii şi care accentuează inflamația", a mai spus dermatologul.

Experimentele cu clor au început în Statele Unite la începutul anilor 2000, când renumita dermatolog Amy Paller de la Northwestern University Feinberg School of Medicine a efectuat studii de succes folosind băi de albire diluate pentru tratarea eczemelor. De menționat că eczema din America este numită orice formă de dermatită, tot ceea ce devine roșu și mâncărime.

Nu cu mult timp în urmă, băile de hipoclorit de sodiu au fost recunoscute oficial de medicii europeni și de atunci au fost recomandate pentru tratamentul dermatitei atopice și a eczemelor. În Italia, ei folosesc un produs cu clor numit Amuchina.

De ce sunt prescrise băile cu clor în caz de dermatită atopică la copii?

Pentru a reduce riscul de infecție a pielii cu Staphylococcus aureus. Pe pielea pacienților cu dermatită, se găsesc adesea bacteriile Staphylococcus aureus (în 90% din cazuri). Bacteriile pot fi găsite atât pe zonele afectate de dermatită, cât și pe zonele neatinse.

Staphylococcus aureus irită pielea, iar zgârieturile nu se vindecă. Tratamentul cu antibiotic duce la rezistență bacteriană, iar unguentele hormonale sunt incomode de utilizat pe suprafețe mari ale corpului. Tocmai de aceea, în multe țări se foloses băile cu clor, în doze recomandate de medici, pentru atenuarea simptomelor dermatitei atopice la copii.