mamaplus

De ce să nu oprești strănutul niciodată și cât de periculos poate fi pentru sănătate

-
//
19.01.2022

Strănutul este expulzarea rapidă și involuntară a aerului din plămâni prin nas și gură. Atunci când inspirați înainte de un strănut, presiunea din piept crește. Apoi, când expirați în timpul actului, presiunea scade. Acest lucru provoacă o modificare trecătoare a ritmului cardiac, care se corectează rapid. Așadar, deși puteți simți că inima a sărit o bătaie, mușchiul de încredere nu se oprește din bătut.

Strănutul poate fi bun pentru tine, deoarece ajută la eliminarea din organism a iritanților respiratori, cum ar fi polenul și praful. Cu toate acestea, suprimarea unui strănut, prin reținerea respirației sau prin ciupirea nasului, ar putea fi chiar dăunătoare pentru tine.

O simulare pe calculator a constatat că, în comparație cu un strănut normal, acesta poate crește presiunea din interiorul căilor respiratorii de până la 24 de ori, ceea ce poate duce la posibile leziuni. Leziunile pot varia de la cele relativ minore, cum ar fi ruperea timpanului sau spargerea unui vas de sânge din nas, până la cele care pun viața în pericol, cum ar fi ruperea unui anevrism cerebral sau blocarea aerului în diafragmă, ceea ce duce la colapsul plămânilor.

Nu uitați: strănutați, dar strănutați cu grijă. Această activitate poate propulsa picături și germeni cu o viteză de până la 160 km/h (100mph), așa că acoperiți întotdeauna nasul și gura!