Durerea lombară este insuportabilă și poate afecta mobilitatea pacientului. De cele mai multe ori, se recurge la repausul la pat pentru ameliorarea durerii, însă medicii spun că statul în pat nu face altceva decât să agraveze durerile lombare. Pe de altă parte însă, exercițiile și mișcarea fizică sunt cele care pot ameliora durerea de spate. Sportul nu trebuie neglijat, în ciuda mobilității reduse, dacă ne dorim să scăpăm rapid de durerile de spate.

Este adevărat că durerea acută poate fi calmată temporar prin odihnirea într-o postură confortabilă atunci când statul în picioare sau mersul cauzează durere severă. Însă nu ar trebui să facem excese la capitolul repaus, asta pentru că pe termen lung acest repaus nu face altceva decât să adâncească problema.

Din cauza repausului prelungit, musculatura spatelui este slabiță, ceea ce înseamnă că mușchii își vor pierde din abilitatea de a susține coloana vertebrală, lucru care nu este de dorit în cazul durerilor lombare. Totodată, din cauza statului în pat, va apărea rigiditatea la nivelul sistemului osos, precum și a celui muscular.

Un alt dezavantaj pe care îl are repausul la pat constă în starea de slăbiciune care se instalează odată cu lipsa activității fizice. Așadar, în urma repausului la pat se prelungește episodul dureros și se face mai dificilă întoarcerea la activitățile fizice obișnuite.

Ce exerciții fizice să faci în timpul unui episod dureros

Peste 80% dintre pacienții care suferă de dureri lombare nu au nevoie de un antrenament fizic anume, personalizat. Pacientul poate practica, așadar, activitățile sportive pe care le practică de obicei. Dacă durerile nu permit acest lucru, se recomandă activități precum: înotul, yoga, pilates ori aerobic.

În cazurile mai grave, specialistul în medicinp recuperatorie va recomanda un set de exerciții benefice, în funcție de problema care cauzează durerile lombare, precum și de severitatea durerilor.

Kinetoterapia este recomandată pentru persoanele care au dureri de spate, fie că sunt cauzate de o întindere musculară, fie că au la bază afecțiuni mai serioase, precum hernia de disc.

Ce altceva mai poți face pentru ameliorarea durerilor lombare

O criză dureroasă poate fi combătută și cu remedii la îndemână precum:

  • Compresele calde sau reci – folosește pe zona dureroasă un prosop pe care îl calci în prealabil, astfel încât să fie cald, ori o pungă de mazăre congelată, învelită într-un prosop. Ideal ar fi să folosești compresele reci în primele 2 zile de la debutul durerilor de spate, iar apoi compresele calde. Gheața va calma durerea și va combate inflamația, în timp ce compresele calde vor relaxa musculatura spatelui, detensionând zona.
     
  • Masajul lombar este, de asemenea, eficient în ameliorarea durerilor joase de spate. Poți folosi un unguent antiinflamator pentru sporirea eficacității acestui masaj. Masajul poate fi făcut de către o persoană apropiată, dar și de un specialist. Un tehnician maseur știe cu precizie ce zone să maseze și ce mișcări să folosească, astfel încât durerea să fie calmată.