Se spune că dormim un sfert din viață. Când dormim bine, ziua noastră arată altfel, noi arătăm și ne simțim mai bine, și suntem capabili să ne îndeplinim cu brio sarcinile de zi cu zi. Somnul are un rol extrem de important în starea de bine, de aceea contează unde dormim, cum dormim, dar și ce temperaturi sunt în dormitorul nostru.
Prima explicație pentru care ar fi bine să mai coborâm gradele din dormitor este că astfel ne vom menține pentru mai mult timp înfățișarea cât mai fresh. Temperaturile scăzute din cameră stimulează producția de melatonină, cunoscută și sub denumirea de "hormonul somnului", cel care induce somnul natural. Melatonina este, totodată, și un antioxidant, asta înseamnă că funcționează ca un tratament anti-îmbătrânire.
Un alt motiv pentru care ar fi bine să dormim într-o încăpere rece este faptul că sunt șanse mai mici să avem insomnii. Există studii care demonstrează că unele forme de insomnie sunt asociate cu temperaturi ridicate ale corpului, însă somnul acestor oameni care nu pot dormi ar putea veni cu mai mare ușurință dacă ar deschide puțin ferestrele dormitorului ca să intre aerul.
Cea de-a treia explicație aduce un alt mare beneficiu: într-o cameră răcoroasă, o să ne simțim mai puțin stresați. Temperaturile ridicate fac corpul uman să elibereze mai mult cortizol, hormonul stresului, iar un dormitor răcit bine ar ține acest hormon sub control. În aceste condiții, și calitatea somnului ar fi alta, fără îndoială.
Totodată, dacă dormim la temperaturi joase, ne scad șansele să dezvoltăm unele boli de inimă, diabet, depresie sau obezitate. Nivelul ridicat de melatonină ne poate ține departe și de Alzheimer.
Dacă ne vom odihni într-o încăpere unde este răcoare vom avea, cel mai probabil, un somn adânc și neîntrerupt. Iar când suntem într-un somn profund, creierul nostru nu doarme, ba din contră, are sarcini importante de dus la bun sfârșit: repară celule și consolidează memoria.