Vara a trecut, iar la început de toamnă este momentul ideal pentru un control al pielii. Poate nu știai, dar soarele e cel mai mare dușman al pielii. Razele ultraviolete sunt nocive, iar medicul dermatolog trebuie să evalueze anual zonele prea expuse. Este mai bine să previi decât să vindeci și, dacă vrei o piele frumoasă și sănătoasă, inclusiv alunițele se verifică regulat.
Pielea este cel mai mare organ al corpului, ea ne apară ca un scut de agenții toxici și nocivi din exterior. De sănătatea și integritatea ei depinde sănătatea noastră. Expunerea excesivă la soare, carențele de vitamine și minerale, lipsa de hidratare sau dezechilibrele hormonale, toate se “citesc” pe piele.
Pielea neprotejată de cremă cu factor de protecție este traumatizată de soare. Traumele apar ca pete colorate. Le constatăm cel mai frecvent la nivel umerilor. Medicul dermatolog trebuie să le verifice după sezonul cald.
”Ideea de bază este că, dacă avem o leziune care este neagră- maronie, care e nou apărută, trebuie arătată medicului. Dacă ni se întâmplă să sângerăm dintr-o aluniță, dintr-o leziune pigmentară, trebuie aratată la medic. Dacă avem o leziune pe o zonă traumatizabilă, pe cureaua de la sutien, de la pantaloni, trebuie arătată la doctor”, susține dr. Sorin Țiplică, medic primar dermatolog.
Leziunile din naștere care se modifică sunt periculoase
”Ce trebuie subliniat este că această așteptare nu duce decât la o situație mai gravă, indiferent cu ce- cu o aluniță, cu o julitură la buză, cu nu știu ce pe nas, cu o bubuță pe frunte. Par nimicuri, dar faptul că nu trece arată că acolo e altceva”, menționează dermatologul Dorina Giurcăneanu.
Tot în controlul de după vară, medicul dermatolog are nevoie să vadă alunițele pe care le aveți din copilărie. Chiar dacă par a fi inofensive.
”Alunițele sunt de la naștere sau care apar imediat după naștere se dezvolta odată cu corpul nostru și înmagazinează practic cel mai multe radiații ultaviolete. Trebuie urmărite mai îndeaproape, pentru că pot să se tulbure, să aibă probleme de dezvoltare. Periculoase sunt leziunile din naștere, care s-au modificat”, afirmă dr. Sorin Țiplică.
La nivel mondial există un consens în privința auto-controlului pielii. Acesta se face după duș. Dar nu mai des de o dată pe săptămână. De ce nu mai des? Pentru că s-a constat că, văzute mai des, învățăm leziunile pe de rost. Și e greu pentru creier să detecteze eventualele modificări.
În controlul săptămânal, verificați tot scalpul. Tălpile. Dar și zona genitală.