Ulciorul la ochi sau orjeletul reprezintă infecția glandei sebacee ale genei, situată la marginea palbebrală. Infecția poate fi dezvoltată atât în interiorul, cât și în exteriorul pleoapei, aceasta putând apărea la orice vârstă. Mai este denumit în mod greșit și urcior, dar acesta reprezintă un vas de lut și nu are legătură cu afecțiunea de la ochi.
Urmează apariția unei dureri în zona pleoapei, aceasta devenind mai sensibila, iar în locul unde se situează infecția se poate identifica edemul și hipermia. În câteva zile această umflătură urmează a evolua spre o colecție purulentă, vindecându-se în circa o săptămână.
Cauzele apariției ulciorului la ochi:
Principalul vinovat pentru apariția orjeletului o reprezintă stafilococul auriu, acesta fiind prezent în majoritatea cazurilor la nivelul tegumentului. Ca alți factori ce pot duce la apariția ulciorului avem: lipsa igienei, transpirația, produse cosmetice folosite în exces sau incorect ce ar putea să fie infectate cu alte bacterii. Poluarea sau frecarea pleoapelor pot fi alte cauze care ar putea duce la apariția ulciorului ochiului.
Transmiterea sa se poate face fie prin folosirea acelorași picături pentru ochi cu cele ale altor persoane infectate, înotul într-o piscină neigienizată, dar și intrarea ochilor în contact cu mâinile murdare.
Simptomele orjeletului:
Printre principalele simptome în cazul apariției unui ulcior la ochi, putem identifica o umflătură ce se va transforma într-un „sac” cu puroi și un punct gălbui, în zona pleoapei superioare.
Într-o perioadă de circa 3 zile punctul gălbui urmează a se sparge, astfel puroiul eliminându-se, apoi durerea scade în intensitate, la fel și inflamația. În majoritatea cazurilor de îmbolnăvire pacienții pot avea și alte simptome, cum ar fi ochi înlăcrimați, febră, secreții ale nasului, arsură în zona ochiului și a pleoapei, dureri de gât și cap sau febră.
În cazul îmbolnăvirii cu ulcior extern, acesta poate fi remis spontan, în timp ce ulciorul intern poate să se resoarbă sau închista. În acest caz este indicată intervenția chirurgicală pentru a se putea vindeca.
Diagnosticul ulciorului la ochi:
În cazul în care orjeletul nu se vindecă de la sine sau printr-un tratament cu diferite creme, geluri, indicate de doctorul specialist, se trece la o schemă mai complexă. Mai exact, urmează a fi recoltat puroi din zona infectată, făcându-se examinări bacteriologice. În acest fel, urmează a avea un diagnostic precis pentru a se indica cel mai eficient tratament.
Tratamentul pentru ulcior la ochi:
În mare parte din cazuri, această boală se vindecă de la sine în circa o săptămână. Totodată, un tratament ce se identifică prin administrarea unor unguente, creme și a picăturilor ce conțin antibiotice (gentamicina și tobramicina) și antiinflamatorii precum cele steroidiene sau nesteroidiene, reprezintă o soluție pentru vindecarea orjeletului.
Cu o scurtă vizită la farmacie vă puteți procura un unguent cu antibiotic care va reduce inflamația și va grăbi procesul de vindecare.
Tratamente tradiționale (din popor) pentru ulcior:
Ca și alte remedii ce pot folosi în combaterea unui ulcior la ochi, putem apela la compresele calde de circa 3 ori pe zi, pe o perioadă de 4 zile. În acest caz, puroiul urmează a se elimina într-o perioadă mai scurtă de timp.
O altă metodă tradițională, un leac băbesc, folosit de bunicii noștri pentru tratarea ulciorului este încălzirea la foc a unei linguri de lemn până când temperatura acesteia este suportabilă. Se verifică cu degetele și se apropie de ochi. Această metodă presupune și eventuale riscuri și complicații dacă lingura de lemn în momentul contactului cu ochiul este fierbinte.
Ceaiul de mușețel, cunoscut ca un bun dezinfectant și antiinflamator, poate fi utilizat sub formă de compresă și pentru a curăța ochiul. Se pot aplica atât comprese cu șervețele demachiante, cât și plicuri de ceai de mușețel direct pe ochi. În momentul în care se răcește și se usucă compresa, trebuia înmuiată din nou în ceaiul călduț.
În cazul în care infecția nu cedează sau se agravează, se recomandă administrarea antibioticelor sistemice.
Orjelet intern - complicații și tratament:
Dacă orjeletul intern evoluează în pofida schemei de tratament bine utilizată, într-un salazion se recomandă incizia și drenarea chirurgicală. După operație se recomandă utilizarea medicației ce constă în unguente și creme.
Un punct important îl reprezintă și igienizarea care constă în folosirea apei calde și a săpunului. Sunt recomandate și produsele destinate pleoapelor, cât și îmbibarea unei dischete demachiante într-o soluție dezinfectantă.
Cel mai important lucru de reținut este acela că un orjelet nu trebuie apăsat sau stors deoarece se poate transforma într-un flegmon orbitar, care reprezintă o infectare mult mai gravă decât un simplu ulcior la ochi.
Alte complicații ale orjeletului:
Durerea în cazul infectării apare la scurt timp, urmând ca acesta să crească în mărime. Ameliorarea în cazul infectării cu ulcior la ochi apare la circa 3 zile. De menționat că boala poate să fie cu recidivă sau să apară și în alte locuri din zona ochiului și a pleoapei.
Infecția poate să se închisteze, lucru ce se întâlnește mai des la infectarea orjeletului intern, iar principala rezolvare a problemei o reprezintă operația. De altfel, infecția poate să se extindă și la sprânceană sau tegumentul feței, în acest caz fiind recomandat tratamentul cu antibiotice.
Metode de prevenție a ulciorului la ochi:
Desigur, prevenția este un lucru foarte important. Cel mai important lucru din punct de vedere al prevenției infectării ochiului cu ulcior îl reprezintă igiena mâinilor și cea a ochilor. Este indicat să se evite zonele cu multă poluare sau praf, iar pentru o perioadă măcar, să înlocuiți cosmeticele.
În cazul în care boala recidivează deseori, doctorul specialist e posibil să vă recomande un tratament care se întinde pe o perioadă mai extinsă de timp, având la bază tetraciclină. Acest medicament duce la tratatamentul definitiv și previne reapariția ulciorului.