mamaplus

Cum vom conviețui cu coronavirusul de acum încolo? Răspunsul unui medic infecționist

-
//
04.05.2020

Deşi laboratoarele de cercetare lucrează la turație maximă pentru descoperirea unui vaccin, acesta nu va putea fi disponibil mai devreme de un an sau doi. Vom fi obligați la  „conviețuirea” cu noul coronavirus. Iată cum va arăta „noua normalitate” în viziunea Dr. Tom Frieden, medic american infecționist,  preşedinte şi director general al „Resolve to Save Lives”, o inițiativă pentru prevenirea epidemiilor şi a bolilor cardiovasculare.

Există şi alte boli în afara COVID-19, va trebui să ținem seama de asta

Primul obiectiv, pentru toate sistemele de sănătate ar trebui să fie intensificarea testărilor, astfel încât identificarea cazurilor de îmbolnăviri să se facă mai rapid, iar răspândirea virusului să poată fi ținută sub control. Toate persoanele care lucrează în sistemele de sănătate trebuie instruite mult mai bine pentru a se proteja şi a putea trata mai operativ cazurile de infectare şi, în acelaşi timp, să nu supra-aglomerăm spitalele.

Dr. Frieden aminteşte că sunt, în continuare, foarte mulți pacienți care suferă de boli cronice, oameni pe care această epidemie i-a afectat nu neapărat prin contaminarea cu coronavirusul, ci prin îngreunarea accesului la îngrijirea medicală de care aveau nevoie în mod curent.

Coronavirusul ar trebui astfel să aducă modificări în modul cum sunt tratați pacienții cu boli cronice sau cu altfel de afecțiuni, în afară de COVID 19. Este nevoie de o dezvoltare mai rapidă a telemedicinei, de posibilitatea, pentru cei care au tratamente uzuale, de a primi rețetele pe termen mai lung, de 3 până la 6 luni. 

Virusul va exista şi în continuare, dar putem limita răspândirea

Măştile şi mănuşile de protecție, paravanele de plexiglas vor trebui să devină o normalitate. Spălatul pe mâini, măştile purtate de personalul medical, reguli de igienă mult mai stricte vor trebui implementate în toate instituțiile medicale şi centre de îngrijire. Şi, deşi nu e cea mai bună veste, distanțarea socială va trebui să devină un obicei în noua normalitate.

„Suntem cu toții obosiți de statul acasă, avem nevoie de conectare, să ieşim din nou într-o societate sigură şi stabilă. Dar, pentru aceasta avem nevoie de 4 elemente fundamentale: testează, izolează, trasează contactele şi carantinează. Virusul va exista şi în continuare, dar astfel, vom avea posibilitatea de limitare a răspândirii. Relaxarea bruscă este un experiment riscant şi trebuie să ne asigurăm că nu facem greşeli care ar putea duce la pierderi de vieți”, spune dr. Frieden.

Aplicațiile de monitorizare a infectărilor sunt extrem de necesare

În ceea ce priveşte monitorizarea persoanelor, toate aplicațiile dezvoltate de Google, Facebook, Apple etc. ar trebui să aibă în vedere, mai înainte de toate confidențialitatea datelor şi protejarea vieții private a fiecărei persoane. Dar, în aceeaşi măsură, oamenii trebuie să fie conştienți că tehnologia poate contribui semnificativ la limitarea răspândirii virusului, la informarea corectă privind primele simptome şi cum să obții cel mai eficient tratament.

Avem nevoie de mult mai multă tehnologie în sistemul de sănătate. Avem nevoie de încrederea populației în aceste aplicații, aşa cum s-a întâmplat în Vietnam, Singapore, Coreea de Sud, Norvegia – țări în care utilizarea aplicațiilor de trasabilitate a persoanelor infectate a ajutat la o răspândire mai redusă a virusului.

Dr. Frieden face referire şi la infodemia fără precedent cu care ne confruntăm. Oamenii ar trebui să se obişnuiască să-şi ia informația din surse de încredere, să nu mai crediteze surse alarmiste, controversate. Noua normalitate va trebui să însemne şi un alt mod de a ne raporta la cine şi ce comunică.

Ar trebui acordată atenție mai mare şi privite cu mai multă precauție şi testele pentru anticorpi. În acest moment nu sunt neapărat o certitudine, încă  se investighează cum funcționează, dacă reflectă corect nivelul de imunitate la noul coronavirus şi cât timp durează această imunitate.

„Noua normalitate ar trebui să reflecte lecțiile pe care noi, ca societate, le-am învățat. Să avem un la tip de relație medic-pacient, mai empatică de o parte, mai bazată pe încredere şi respect de partea cealaltă. Ar trebui să investim mai mult în politici de sănătate, la nivel global. Politici de sănătate publică corecte şi puternice sunt prima barieră în stopare oricărei pandemii. Boli de precum aceasta vom mai avea, sunt inevitabile. Dar ceea ce putem evita, pe viitor, este să fim nepregătiți, aşa cum s-a întâmplat acum”, concluzionează dr. Tom Frieden.