Urticaria la copii apare ca urmare a unei reacții alergice la nivelul pielii. În acest caz, nu apar umflăturile roșiatice tipice într-o anumită zonă a corpului, ci leziuni mari, care sunt distribuite pe zone largi ale tegumentului. Alergenii sunt substanțele care declanșează reacții alergice, ce sunt variabile în funcție de persoană. De exemplu, un copil poate suferi de urticarie din cauza prafului, dar este posibil ca frații săi să nu manifeste nicio reacție la acesta.

  • Pruritul este unul dintre principalele simptome ale alergiilor. Este o mâncărime atât de intensă, încât duce la scărpinat continuu și chiar prezintă riscul de rănire. În acest fel, bacteriile pot intra în leziuni și se pot reproduce, ducând la apariția unei infecții mai mari în zonă.
     
  • Bășicile și bubele sunt vizibile, spre deosebire de alte reacții alergice mai ușoare. Inflamația apare la câteva ore după expunere și uneori este imediată (apare în câteva minute). Acest lucru indică un posibil șoc anafilactic.
     
  • Mărimea regiunii afectate variază de la copil la copil. Pot exista chiar mai multe regiuni ale corpului cu leziuni active în același timp. Urticaria este frecventă pe față, mâini, picioare și zona inghinală. Torsul nu este nici el scutit, mai ales în cazul alergiilor alimentare.

Există și alte simptome asociate urticariei, în afară de problemele pielii. Să vedem care sunt:

  • Vărsături și greață. Provin din același proces alergic intern, care duce la inflamația mucoasei gastrice.
  • Durere abdominală. Uneori apare împreună cu o febră ușoară. Alteori însă, apare din cauza creșterii peristaltismului intestinal care încearcă să îndepărteze alergenii ce au intrat în tractul digestiv.

Cum se tratează urticaria la copii?

În primul rând, urticaria la copii nu este întotdeauna ușor de diagnosticat. Este important ca medicul să administreze medicamente antialergice pentru a contracara simptomele. Desigur, copilul poate primi remedii utile și la domiciliu. Această combinație este excelentă pentru ca cel mic să-și revină mai repede.

Antihistaminicele sunt incredibil de populare printre medicamentele alergice. De fapt, majoritatea oamenilor preferă să ia difenhidramină și loratadină în caz de alergie, deoarece acestea ameliorează mâncărimea și reduc roșeața pielii.

Însă aceasta nu este cea mai bună opțiune pentru copii, deoarece substanțele menționate provoacă somnolență puternică. În cazuri extreme, acestea sunt utilizate cu precauție în doze minime.

Dacă alergia se răspândește în multe părți ale corpului, poate fi necesar să recurgi la corticosteroizi. Este important să consulți un medic pediatru, deoarece doar un specialist poate prescrie asemenea medicamente.

Atunci când sunt utilizați pentru o perioadă limitată de timp, corticosteroizii nu ar trebui să provoace probleme pe termen lung. Utilizarea intramusculară sau intravenoasă se recomandă doar dacă urticaria se transformă în șoc anafilactic (care este rar).

Remedii naturale pe care le puteți încerca

În ceea ce privește remediile preparate acasă, există multe opțiuni. Crezi sau nu, există mai multe ingrediente care pot fi utilizate pentru a pregăti comprese care ameliorează simptomele locale, în special mâncărimea.

Cea mai ușoară modalitate de a ameliora simptomele alergice este să folosești comprese reci. Temperatura redusă scade inflamația și roșeața, ceea ce diminuează reacția alergică. Utilizarea compreselor împreună cu antihistaminice și corticosteroizi oferă o ameliorare semnificativă a urticariei.

Ca metodă de prevenire, este important ca cel mic să evite toți acei alergeni la care reacționează. De asemenea, este vital să întreții corect dormitorul unui copil care suferă de alergii. Camera sa nu trebuie să aibă covoare sau țesături care acumulează cu ușurință acarieni. Adăugarea unui dezumidificator este, de asemenea, o idee bună pentru a reduce praful ambiental.

În cazul în care copilul dezvoltă urticarie din cauza alimentelor, pur și simplu scoate din dietă alergenul în cauză. În cazul sugarilor cu vârsta de până la 2 ani, există substanțe (cum ar fi căpșunile) care nu ar trebui consumate ca măsură de precauție, deoarece pot fi generatoare de alergii puternice.