mamaplus

Cum să îngrijești pielea copilului în timpul iernii? Sfaturile unui medic dermatolog

-
//
12.01.2022

Uscăciunea, usturimea sau înroșirea pielii sunt doar câteva probleme care apar în timpul iernii atât la adulți cât și la copii.  Adulții suferă aceleași modificări ale pielii în anotimpul rece, însă copiii sunt mult mai sensibili și vulnerabili la variațiile de temperatura și umiditate. Din cauza temperaturilor foarte scăzute și a vântului puternic, a consumului  redus de lichide, a aerului uscat din încăperi sau a dușurilor fierbinți, pielea își pierde capacitatea de hidratare și filmul de lipide protector de suprafață se diminuează,  iar lipsa de îngrijire corespunzătoare poate avea consecințe destul de serioase asupra pielii și asupra stării generale a copilului.

Protejarea cu îmbrăcăminte adecvată și aplicarea unor creme emoliente sunt foarte importante pentru a evita leziunile pielii, infecțiile sau agravarea manifestărilor la copiii care suferă de anumite boli (dermatita atopică, astm, psoriasis, afecțiuni de tiroidă, diabet). Iată câteva sfaturi oferite pentru părinți de dr. Oană Octavia Spanu, medic specialist dermatolog.

Care sunt pașii în îngrijirea pielii copiilor iarna?

  • Pielea copiilor se spală cu loțiuni sau creme de duș destinate lor, sărace în parfumuri și coloranți. Băile nu vor fi cu apă fierbinte pentru a nu îndepărta filmul lipidic natural în totalitate, iar ștergerea pielii după baie se va face prin tamponare (nu frecare) cu prosop de bumbac.
     
  • Aplicarea unei creme bogate în ceramide, destinată copiilor, se va face imediat după baie, pe tot corpul, cu insistență pe zonele mai expuse la frig: față, buze, urechi, gât, mâini.
     
  • Încăperile încălzite ar trebui dotate cu umidificatoare, deoarece aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii.
     
  • Detergentul de haine, lenjerie de pat și prosoape va trebui să fie hipoalergenic, fără parfum și înălbitor, pentru că pielea uscată sau fisurată în contact cu alergenii dintr-un detergent obișnuit se poate irita suplimentar.
     
  • Când copiii sunt scoși în aer liber, mai ales la joacă, îmbrăcămintea lor trebuie să fie din bumbac și să protejeze zonele expuse, iar pe piele se va aplica o cantitate mai mare de cremă.
     
  • Deoarece pielea uscată este de obicei însoțită de mâncărimi, unghiile copiilor trebuie tăiate scurt pentru a nu crea răni prin scărpinare.

Ce trebuie evitat pentru a nu agrava uscăciunea pielii?

Gomajul cu geluri de duș abrazive și folosirea buretelui de baie, săpunurile solide sau spuma de baie sunt complet interzise. Îmbrăcămintea din lână și polyester și băile fierbinți repetate sunt de evitat. Copiii cu astm sau dermatită atopică vor trebui ținuți departe de contactul cu anumiți alergeni de mediu (praf de casă, acarieni, detergenți), se vor evita alimentele cu potențial alergenic pentru că pot agrava leziunile de pe piele.

Cum îngrijim pielea copiilor cu dermatită atopică sau psoriazis?

De la vârste destul de fragede, copiii cu un fond atopic sau astm se confruntă cu uscăciunea pielii, iar părinții ar trebui să se alarmeze la apariția primelor semne și să consulte un medic pentru identificarea factorilor care pot genera sau agrava manifestările cutanate, pentru a evita suferința copilului și a apariției complicațiilor.

Uscăciunea pielii, apariția unor pete roșii și mâncărimi pe față, în pliuri coate, inghinal sau genunchi, în spatele urechilor, starea de agitație a copilului sunt primele semne care trebuie să determine părintele să ceară sfat de specialitate.

Uneori poate fi doar piele uscată sau iritație de scutec, alteori se poate complica cu descuamare, fisuri, răni, suprainfecții, febră, alterarea stării generale și se depistează o afecțiune de piele subiacentă care necesită tratament susținut.

Pe lângă masurile de protecție a pielii prezentate anterior, dermatita atopică aflată în puseu sau leziunile de psoriasis necesită aplicarea unor creme antiinflamatoare  și keratolitice la recomandarea medicului.