Părinții care suferă de alergii sezoniere au mai multe șanse să aibă copii cu aceeași afecțiune. Dacă un părinte este alergic, posibilitatea ca și copilul să dezvolte alergii este de 30%, iar dacă ambii părinți sunt afectați, aceasta urcă la 60%. Strănutul, mâncărimea nasului, gâtului și ochilor, plus roșeața, semnalează de obicei alergii. Ca și o răceală, alergiile produc mucus în exces, dar acesta este limpede și apos. La o răceală în schimb, mucusul este mai gros și are o culoare galben/ verzuie.
Un copil cu alergii sezoniere are frecvent cercuri întunecate sub ochi, se freacă la nas din cauza mâncărimii, respiră pe gură, strănuta, are mâncărimi în gât, își freacă ochii, tușește, are probleme în a-și aminti lucruri sau este iritabil. Și, desigur, aceste simptome vor fi probabil mai grave sau mai severe în timpul sezonului alergic. Dincolo de simptomele standard, alergiile mai pot provoca dificultăți de somn, ceea ce poate duce la probleme de atenție.
Bebelușii pot avea alergii sezoniere?
Alergiile la substanțele inhalate (polen, mucegai, păr de animale și acarieni de praf) sunt rare în rândul sugarilor, ce au vârsta sub un an.
Bebelușii sunt mult mai susceptibili să experimenteze alergii alimentare și eczeme, în special dacă sunt antecedente familiale de alergii, astm, febra fânului sau eczeme.
Alergiile pot cauza febră la copii?
Deși este posibil ca un copil cu alergii să aibă febră, febra nu este direct cauzată de alergie și este mai probabil un semn al unei răceli sau al altor infecții respiratorii.
Alergiile de sezon (rinita) sunt deseori confundate cu sinuzita (o infecție a sinusurilor). Cu toate acestea, alergiile sezoniere sunt o inflamație a pasajelor nazale, care sunt cauzate de alergeni, cum ar fi polenul și iarba, în timp ce sinuzita este o inflamație a sinusurilor, care este de obicei cauzată de bacterii sau un virus. Alte simptome ale sinuzitei pot fi secreții nazale decolorate, dureri de cap și dureri pe puntea nasului și a pomeților, sub ochi și în jurul dinților sau maxilarului din spate.
Ce factori înrăutățesc simptomele alergiilor de primăvara?
În timp ce tuturor le place să dea vina pe flori, de obicei copacii sunt polenizați în acest moment. În schimb, ierburile polenizate declanșează deseori alergii vara, iar buruienile toamna.
Deși nu putem evita complet aceste declanșatoare alergice sezoniere, putem lua măsuri pentru a reduce expunerea copilului, inclusiv menținerea geamurilor închise, spălarea feței copilului după ce a fost afară și schimbarea hainelor imediat ce ajunge acasă.
Putem scăpa de alergeni?
Putem reduce alergenii sezonieri la care este expus copilul - polen, mucegai, etc. - fără a reduce timpul de joacă în aer liber.
- La sfârșitul zilei, copilul trebuie spălat din cap până în picioare, inclusiv șamponarea părului. S-ar putea să nu-l vedem, dar copiii aduc polen cu ei în interior și nu vrem să se urce în pat cu polenul pe ei.
- Întreaga familie ar trebui să-și scoată pantofii atunci când intră în casă pentru a evita răspândirea alergenilor.
- Oricât de mult ne-ar plăcea să ținem geamurile deschise primăvara și toamna, dacă unul dintre acestea este sezonul alergic al copilului, trebuie să le ținem închise.
- Dacă copilul poartă lentile de contact, cel mai sigur este să renunțe la ele în favoarea ochelarilor pe parcursul sezonului alergic. Aceștia oferă o barieră în plus pentru ochi.
Nu putem face niciodată expunerea la alergeni inexistentă. Scopul este de a-i reduce cât mai mult posibil.
Simptomele alergiei necontrolate
Dacă copilul are simptome alergice ce par greu de controlat, poate fi timpul pentru unele teste de alergie sau o vizită la un alergolog pediatru.
Deși alergiile de primăvară sunt frecvente și pot face copiii să se simtă destul de rău, din fericire, există tratamente care ajută la controlul simptomelor. Chiar și copiii mici pot urma un tratament pentru alergii - pentru a ajuta la prevenirea și controlul acestora.