mamaplus

Cum poți reduce riscul de afecțiuni ale glandei tiroide? Sfaturi practice de care să ții cont

-
//
21.09.2021

Deși specialiștii afirmă că nu există o modalitate sigură de a preveni afecțiunile tiroidei, anumite alegeri reduc semnificativ riscul de îmbolnăvire sau, dacă ești bolnav, pe cel de apariție a complicațiilor. Datele statistice arată că numărul pacienților cu probleme de tiroidă s-a triplat între 2010 și 2016 și anual sunt diagnosticați peste 50.000 de pacienți. Așadar, cum poți preveni apariția afecțiunilor tiroidei, află în continuare.

Renunță la fumat

Tutunul conține numeroase toxine care afectează sănătatea în general și glanda tiroidă în particular. Tiocianatul afectează absorbția iodului care, la rândul său, afectează producția de hormoni tiroidieni. De asemenea, fumatul crește nivelul tiroxinei și cauzează o reducere a hormonului tireotrop TSH (tireostimulina), eliberat de hipofiza anterioara (adenohipofiza), care controleaza activitatea glandei tiroide. Studiile arată că fumatul crește și riscul de a dezvolta boala Graves, una dintre cauzele majore ale hipertiroidismului. Renunțarea la fumat nu este ușoară, de aceea ar trebui să ceri ajutorul medicului de familie.

Verifică periodic gâtul

Unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poți face pentru tiroidă este să palpezi periodic gâtul, mai ales dacă ai factorii de risc pentru afecțiuni tiroidiene. Pe lista factorilor de risc se află următoarele persoane:

  • Cele care au mai avut hipertiroidism sau hipotiroidism;
  • Femeile – au un risc mai mare decât bărbații din cauza diferențelor existente în modul de funcționare a sistemului imunitar;
  • Persoanele care au boli cronice, în special diabet de tip 1, insuficiență suprarenală primară sau anemie pernicioasă;
  • Vârstnicii;
  • Femeile care au născut în ultimele șase luni și gravidele;
  • Persoanele care au rude apropiate cu afecțiuni ale tiroidei;
  • Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală în zona gâtului.

Palparea regulată ajută la detectarea umflăturilor, a creșterilor și a altor anomalii. Uneori, nodulii sau umflăturile nu pot fi simțite la atingere, astfel că este important să te adresezi medicului dacă observi alte simptome.

Ia supliment de seleniu doar la recomandarea medicului

Seleniul este o substanță nutritivă care se găsește în anumite proteine, iar tiroida are cea mai mare concentrație de seleniu din corp. Un nivel normal al seleniului din corp contribuie la reducerea riscului de apariție a afecțiunilor tiroidei.

Există studii care arată că suplimentarea cu seleniu ajută la reducerea anticorpilor anti-tireoperoxidază la persoanele cu boala Hashimoto și în cazul gravidelor și ameliorează simptomele hipotiroidismului. Mai mult, la gravide, suplimentarea cu seleniu reduce probabilitatea de a dezvolta tiroidită postpartum.

Cum organismul absoarbe mai bine seleniul sub forma sa organică numită selenometionină decât sub formă de selenit de sodiu, este recomandat să iei acest supliment deoarece este mai eficient. Desigur, înainte de a lua orice supliment este indicat să vorbești cu medicul.

De asemenea, în unele cazuri, un nivel redus al vitaminei D din sânge este asociat unui risc mai mare de afecțiuni ale tiroidei. Luarea unui supliment de acest fel este recomandată doar dacă medicul constată că nivelul vitaminei D din sânge este subnormal.

Mergi la medic pentru diagnosticarea unor alte probleme de sănătate

În special boala celiacă este direct legată de tiroidă. Persoanele cu boala celiacă au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta tiroidita Hashimoto și boala Graves. Încă nu se știe de ce există această legătură, însă cercetătorii cred că se datorează unei componente genetice, precum și faptului că ambele afecțiuni sunt destul de întâlnite. În plus, boala celiacă afectează absorbția de iod și seleniu, două substanțe care pot declanșa disfuncțiile tiroidei.

Ai grijă la dietă

Pentru a menține glanda tiroidă sănătoasă, este important să optezi pentru o dietă echilibrată și variată. Aproximativ 70% din componentele sistemului autoimun se află în intestine. Atunci când mucoasacare căptușește intestinul devine inflamată, declanșează reacția sistemului imunitar, iar datele arată o legătură între acest răspuns și debutul afecțiunilor tiroidiene.

Cea mai bună variantă pentru a reduce riscul de inflamații este urmarea unei diete mediteraneene. În mod ideal, ar trebui să consumi cinci porții de legume și fructe pe zi, carne slabă, pește, ulei de măsline, lactate slabe, avocado, nuci și semințe.

De asemenea, ar trebui să reduci consumul de alimente procesate care conțin zahăr, aditivi, coloranți și substituenți ai zahărului sau grăsimilor. Grăsimile trans și siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză pot duce la inflamația intestinului, iar acest lucru poate declanșa răspunsul imunitar.

Alți „vinovați” sunt legumele crucifere, precum conopida, varza, varza de Bruxelles, varza kale etc. Acestea conțin substanțe nutritive, printre care vitamina C și acid folic, însă pot afecta tiroida dacă sunt consumate crude. Negătite, conțin goitrogen, o substanță care poate afecta sinteza hormonilor tiroidieni. Prin gătire, această substanță este eliminată.

Afecțiunile glandei tiroide pot cauza oboseală, îngrășare și senzația de frig. Pentru a limita cât mai mult riscul de apariție a acestor probleme, este recomandat să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată, să mergi periodic la medic pentru un consult, mai ales dacă ai factorii de risc, și să îți palpezi gâtul cu regularitate.