Probabil, oricine își dorește să aibă un zâmbet sănătos și strălucitor. Pentru a avea o dantură sănătoasă însă, e nevoie să avem grijă de ea încă din fragedă copilărie și să mergem regulat la stomatolog. Anume aici există o problemă - multor copii le este frică să meargă la dentist.

Dacă și copilul tău se teme de procedurile stomatologice, aici vei găsi câteva sfaturi care îți pot fi de folos.

Prima vizită la stomatolog
Încearcă să faci astfel încât prima vizită la stomatolog să nu fie stresantă pentru micuțul tău. Pentru început, e important să mergeți la medic la timp. Specialiștii recomandă ca prima vizită la stomatolog să aibă loc la șase luni de la apariția primului dințișor sau până ce copilul împlinește doi anișori.

După examen, medicul stomatolog îți va spune cât de des trebuie să reveniți la cabinet. Mulți experți recomandă ca un control de rutină să fie făcut măcar o dată la șase luni, atâta timp cât nu există probleme majore.

Cum alegi cel mai bun dentist pentru copilul tău?
De obicei, părinții optează pentru medicul lor stomatolog, pentru că deja îl cunosc și șttiu cum lucrează. Nu este o decizie rea, mai ales dacă medicul respectiv are și experiență cu copiii. Totuși, e recomandat să cauți un stomatolog pediatru, un medic ce are o pregătire suplimentară în îngrijirea sănătății orale a copiilor. Un alt atu al unui stomatolog pediatru este acela că este pregătit să facă față zvârcolelilor și țipetelor copiilor pe scaunul dentistului, iar sala sa de așteptare va fi plină cu distracții pentru copii precum cărți și jucării.

Sfaturi pentru o vizită la stomatolog mai ușoară:

-Atunci când mergi la dentist pentru un consult destinat ție, ia-l şi pe copilul tău cu tine. Încearcă să nu îți manifeşti frica față de dentist sau de durere, ci menține o atitudine pozitivă. 

-Alege un dentist „prietenos”. Înainte de a-l duce pe copilul tău la dentist, caută un medic amabil, prietenos, răbdător, care să se înțeleagă bine cu copiii şi să îl încurajeze pe micuț în timpul consultului. 

-Citește-i cărți ilustrate și jucați-vă de-a stomatologul acasă.

-Folosește un limbaj potrivit: explică-i că stomatologul este un medic care ajută la construirea unor dinți puternici și sănătoși, dar nu-i da prea multe detalii tehnice deoarece ar putea să devină confuz.

-Pregătește-te de acasă: ia câteva dintre jucăriile preferate ale copilului, cu care se poate juca în sala de așteptare sau pe scaun.

-Încurajează-l și încearcă să îl susții, nu să-l critici, mai ales atunci când ar putea avea o problemă în a coopera. 

-Fii alături de copilul tău. Copiii mici se simt în siguranță şi au mai multă încredere atunci când părinții sunt în preajma lor în timpul tratamentului. 

-Dacă copilului continuă să îi fie frică de dentist, este important să nu îi ignori fricile și în niciun caz, să nu-l cerți, ci să-l asculți cu adevărat. De ce îi este frică cu adevărat? Îi e frică de durerea pe care i-o va pricinui medicul dentist? Dacă da, explică-i că medicul face tot ce poate ca munca sa să producă cât mai puțin disconfort pacientului, îndeamnă-l să aibă încredere în el.

-Nu ezita să vorbești și cu stomatologul despre aceste frici accentuate ale copilului pentru ca acesta să vorbească cât mai mult cu copilul şi să îi explice pas cu pas în avans ce face concret şi la ce senzație să se aştepte în fiecare clipă.