Un studiu recent a evidențiat faptul că lumina albastră, cea pe care o întâlnești la computer, tabletă, televizor și chiar la smartphone este o cauză importantă a îmbătrânirii premature a ochilor. Conform specialiștilor, aceasta cauzează leziuni oculare pe termen lung, și poate grăbi apariția degenerescentei maculare legate de vârstă (AMD). Peste 72% dintre adulți nu știu însă care sunt pericolele expunerii la lumina albastră și cum îi poate afecta. Mai mult, lumina albastră, specifică ecranelor, are un impact mare asupra vederii și poate cauza nu doar probleme de vedere, ci și tulburări de somn. Acest tip de lumina emisă de LED-uri și monitoare este chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină, mai spun oftalmologii.
Oboseala ochilor cauzată de monitor este mai pronunțată pentru cei care poartă ochelari de vedere care nu sunt întotdeauna potrivite pentru lucrul la computer. Lentilele trebuie adaptate sau înlocuite cu lentile antireflex cu filtru pentru computer pe durata lucrului la calculator. Printre motivele cele mai importante pentru care ochii depun mai mult efort atunci când citesc de pe un ecran se numără: rezoluția și contrastul mai mici decât pe o pagină de ziar/carte sau faptul că ținem gadgeturile la o distanță cu 25% mai aproape de ochi decât o pagină tipărită, ceea ce crește efortul de concentrare.
10 sfaturi de urmat pentru a-ți proteja ochii
- Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului. Respectă Regula 20–20–20. O dată la 20 de minute mută privirea de la monitor, clipește de 20 de ori pentru a-ți umezi ochii foarte bine și privește timp de 20 de secunde în depărtare la un obiect aflat la o distanță de 6 metri.
- Ia poziția corectă în fața monitorului. Monitorul ar trebui să fie la o lungime de un braț față de ochi pentru a putea focaliza corect. Ochii trebuie să fie orientați în jos când privesc spre monitor.
- Investește într-o pereche de ochelari cu lentile antireflex cu protecție PC recomandate de medicul oftalmolog pentru a proteja ochii de expunerea îndelungată și frecventă la ecranele digitale. Acest tip de ochelari previn îmbătrânirea prematură a ochilor, prin filtrarea luminii dăunătoare.
- Ajustează corect luminozitatea ecranului. Pentru asta poți face Testul umbrei: pune mâna deasupra ochilor ca și cum ai privi în depărtare pentru a te feri de soare. Dacă simți instantaneu o ușurare când te uiți la monitor, luminozitatea ecranului este mult prea mare și trebuie ajustată.
- Clipește mult pentru a umezi ochii, cam de două ori mai des decât în mod normal.
- Mărește dimensiunea fonturilor atunci când citești de pe monitor.
- Aranjează-ți spațiul de lucru în așa fel încât să fie cât mai confortabil, să aibă lumină naturală și să poți sta într-o poziție care să nu-ți afecteze coloana sau gâtul.
- Evită lumina artificială sau naturală, direct pe monitor. Fii sigur că sursa luminii vine dintr-o parte pentru a reduce reflexia.
- Folosește picături oftalmice lubrifiante (cunoscute sub numele de lacrimi artificiale) care ajută hidratarea pe parcursul zilei. Îți vor reduce semnificativ senzația de uscăciune și corp străin din ochi, fără să afecteze ochii. Cere sfatul oftalmologului.
- Mergi la un control oftalmologic de cel puțin două ori pe an pentru a urmări starea de sănătate a ochilor.
Sursa: libertateapentrufemei.ro