În sezonul rece al anului, adulții, dar mai ales copiii sunt mai predispuși la apariția infecțiilor respiratorii. Însă, puteți spune destul de ușor ”adio”  tusei, respirației dificile și durerii în gât datorita dispozitivelor medicale speciale, care generează aerosoli pentru îmbunătățirea simptomelor.

Cum învățăm copilul să accepte tratamentul cu un nebulizator

Nebulizatorul este un dispozitiv medical care ajută la tratarea infecţiilor căilor respiratorii superioare, în special în cazul copiilor mici. Aparatul de aerosoli este utilizat pentru a transforma medicamentele lichide în vapori care ajung direct la locul inflamaţiei, respectiv în căile respiratorii, prin inhalarea acestora cu ajutorul unei măşti sau a unei piese de gură.

Cum învățăm copilul să accepte tratamentul cu un nebulizator

La început, tratamentul cu aerosoli poate fi privit cu suspiciune de cei mici. Este ceva nou, un aparat zgomotos, care produce o „ceaţă” cu miros înțepător de medicament. Ce e de făcut? Cum faci ca cel mic să stea liniştit şi să coopereze cu tine timp de 10-15 minute cât durează o şedinţă de aerosoli? Iată câteva sfaturi:

  • Acomodarea cu aparatul. Putem începe prin a-i arăta celui mic ce este şi ce face nebulizatorul. Îl putem lăsa să îl atingă. Mai mult, îl putem lăsa pe cel mic să decoreze aparatul cu abţibilduri colorate.
  • Fă din nebulizare o rutină – administrează-i aerosolii în acelaşi loc şi la aceeaşi oră în fiecare zi, astfel încât copilul să ştie ce urmează.
  • Puteți inventa un joc, de-a astronautul sau de-a pilotul, de exemplu, dacă crezi că asta îl va distra. Puteţi colora şi transforma împreună o banală cutie de carton într-o navă. Dacă este suficient de mare să înțeleagă, îi poți arăta cum zboară piloţii de avioane supersonice cu o mască pe faţă. De aici până la aerosoli mai e doar un pas.
  • Jucaţi-vă cu nebulizatorul şi înainte de tratament, astfel încât cel mic să se obişnuiască cu el. Râsul îl va face să se elibereze de teamă, în timp ce el deţine controlul, iar astfel sunt şanse mai mari să coopereze când va trebui să urmeze tratamentul.
  • Asocierea tratamentului cu o activitate plăcută copilului. Uitaţi-vă la poze sau citește-i dintr-o carte pentru a-l ţine într-un loc mai mult timp. Tratamentul poate dura 10-15 minute. Ca să nu se plictisească îl putem efectua și în timpul serialului preferat de desene animate.
  • Explică-i ce faci. Chiar dacă e prea mic pentru a înţelege toate cuvintele. Tonul și intonația ta îl va calma şi îl va asigura că e totul în regulă.
  • Dacă este un copilaş mai mare, îl putem responsabiliza lăsându-l să îşi pună singur masca sau să pornească aparatul.
  • Încurajează-l pe copil să respire rar şi adânc în timpul tratamentului.
  • Dacă cel mic tuşeşte sau vomită în timpul tratamentului, se recomandă oprirea temporară. După ce îl liniştim pe copilaş putem relua şedinţa.

Cum învățăm copilul să accepte tratamentul cu un nebulizator

Vă urăm mult succes și cât mai rar să vă îmbolnăviți!

Nebulizatorul îl puteți găsi pe farmacie.md!