Fiecare mamă își dorește ca odrasla ei să primească ceea ce este mai bun. De aceea, atunci când cumpărăm lapte, pireuri din fructe sau suc pentru copii, cu toții citim cu mare atenție etichetele. Iar aspectul ambalajului acestui produs îl considerăm pe planul doi. Este corect oare așa?
În ce fel de ”îmbrăcăminte” ne propun agenții economici produsele lor alimentare? Plastic, sticlă, carton, pachet din carton combinat. Și fiecare ambalaj are avantaje și dezavantaje, care nemijlocit influențează calitatea produsului destinat pentru alimentația copilului. Haideți să ne clarificăm în aceste nuanțe pentru că alimentația pentru copii nu presupune mărunțișuri și orice eroare pe care o comitem poate avea urmări pentru sistemul imatur de fermentație al copilului, care poate să dea de știre chiar și peste ani de zile.
Ambalajul din plastic alimentar
Despre ambalajele din plastic există mai multe istorii oribile. Pentru că în concepția multor persoane, plasticul este un produs chimic care pătrunde, nemijlocit, în produsul alimentar. Iar în cazul în care agentul economic folosește la ambalarea produsului plastic de calitate proastă, anume așa și se întâmplă. De aceea, atrageți atenția din ce fel de plastic anume este confecționată sticla în care a fost turnată, de exemplu, apa minerală. Plasticul alimentar inofensiv este marcat cu literele PE – polietilenă, PETF sau PET – polietilen tereftalat, PP – polipropilenă și, de asemenea, imaginea furculiței și paharului, sau cifrele 05 sau 1.
Ambalajul din sticlă
Probabil că sticla este unul dintre cele mai vechi materiale utilizate la ambalaj. Vasele din sticlă erau folosite în Egipt și Siria încă cu trei mii de ani î.e.n.
Principalele avantaje ale ambalajului din sticlă: producerea sticlelor și borcanelor din sticlă este relativ ieftină, sunt ecologice și există posibilitatea de a fi închise ermetic. Totodată, ambalajul din sticlă nu interacționează cu produsul plasat în el și este capabil să-l păstreze 23 ani.
Principalele dezavantaje ale ambalajului din sticlă: Și despre asta știu la perfecție absolut toate mamele, care au doar două mâini și trebuie să se descurce și cu copilul și cu delicatesele pentru el…
Pachetele din carton combinat
Acest gen de ambalaj a apărut relativ recent. Comparativ cu alte materiale, dispune de un șir de avantaje. Cel mai vizibil dintre care – este ușor și confortabil la transportare.
Cea mai nevizibilă: păstrarea produsului. Problema e că laptele și sucurile turnate în astfel de ambalaj se prelucrează în mod deosebit: se înfierbântă momentan până la temperaturi înalte și se răcesc la fel de repede. În acest fel sucul ”nu se fierbe la foc încet” și își păstrează cantitatea maximă de vitamine și minerale.
Păstrarea ulterioară a vitaminelor în suc, depinde, în mare parte, de materialul din care este făcut ambalajul.
Este important ca materialul să păzească produsul de impactul distructiv al razelor ultraviolete. Producătorii ajung la acest scop datorită utilizării pachetelor laminate din carton: polietilena, carton și folie.
Asta înseamnă că ambalajul din carton este mai bun comparativ cu celelalte? Din punct de vedere al greutății și păstrării produsului – probabil, da. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că cele mai bune produse pentru copii sunt cele proaspete care nu au fost prelucrate industrial. Și acest fapt, din păcate, nici un ambalaj nu-l poate garanta.