Pruritul în zona vaginului, senzația de arsură și durere în timpul micțiunii și eliminările brânzoase sunt simptomele principale ale candidei, care pot tăia tot cheful de odihnă. Şi asta pentru că în perioada de vară organismul femeii este cel mai puțin protejat împotriva ciupercilor. Care sunt cauzele și cum să readucem plăcerea și bucuria vacanței?

Costumul de baie ud provoacă candida

Este puțin ciudat, însă candidoza este provocată de ciuperca numită Candida albicans, care, în traducere din engleză înseamnă „dulciuri”, „bomboane” (de la cuvântul „candy”). Această denumire provine de la apartenența ciupercii la clasa  saccharomyces, deși boala în sine cu siguranță nu poate fi numită dulce. Simptomatica candidei este foarte neplăcută și provoacă un disconfort destul de mare. Mâncărimea insuportabilă însoțește femeia pe parcursul întregii zile, iar senzațiile de durere în zona genitală nu îi permit acesteia să ducă modul obișnuit de viață.

La aceste probleme se mai adaugă una – mirosul neplăcut din zona intimă. Nu putem scăpa de el până nu dispar simptomele acute ale candidei. De aceea în timpul unei întâlniri mai apropiate cu sexul opus pot apărea situații incomode.

Conform calculelor aproximative ale ginecologilor, aproximativ 75% dintre toate femeile din lume au avut cel puțin un episod de candidoză. Iar cea mai mare parte dintre cazurile de dezvoltare a bolii se întâmplă în perioada de vară, când organismul este supus unui stres mai mare: alergii de sezon, scăderea imunității din cauza zborurilor și aclimatizării, dezechilibrul microflorei vaginului în urma îmbăierii în apă sărată, dizbacterioza cauzată de alimentele neobișnuite și multe altele. În plus, căldura și umiditatea intensifică dezvoltarea ciupercii.

Cel mai neplăcut lucru este că nu putem prezice apariția candidei, iar tratamentul trebuie început la primele simptome. În primul rând, aceasta vă va scuti de senzațiile neplăcute, iar în al doilea rând, va preveni trecerea candidei în formă cronică. De aceea trebuie să aveți întotdeauna cu dumneavoastră preparate care pot opri dezvoltarea bolii.

Cum să alegem corect medicamentele pentru tratarea candidozei?

Preparatele pentru tratamentul candidei trebuie să aibă două calități de bază – să fie eficiente şi inofensive. Însă de foarte multe ori preparatele doar „maschează” simptomele bolii. De regulă, este vorba despre pastilele, capsulele și supozitoarele de administrare unică. La baza celor mai multe este substanța numită fluconazol. Aceasta elimină în scurt timp simptomele candidei și pare că boala a cedat. Însă infecția rămâne și se poate acutiza în orice moment.

Ciupercile din clasa Candida sunt foarte variate, iar aproximativ 10 tipuri provoacă boala. Totodată, majoritatea dintre ele sunt rezistente la fluconazol. Chiar şi ciupercile care au fost omorâte o dată de această substanţă, următoarea dată dezvoltă rezistenţă. În plus, pastilele sunt administrate peroral, iar aceasta înseamnă că în sânge ajung multe substanţe chimice.

Cele mai eficiente în aceste cazuri sunt supozitoarele, care se prescriu pentru câteva zile. Ele acţionează local, de aceea sunt mai sigure şi mai eficiente.

Costumul de baie ud provoacă candida

Cum să prevenim dezvoltarea bolii?

Pentru o protecţie suplimentară împotriva candidozei, trebuie să respectăm câteva reguli simple:

  • După băile în mare sau piscină, nu staţi timp îndelungat în costumul de baie ud. Hainele ude contribuie la dezvoltarea ciupercii.
  • Respectaţi dieta: o cantitate mare de dulce dereglează pH-ul vaginului şi creează condiţii propice pentru infecţie.
  • Administraţi vitamine pentru imunitate.
  • Purtaţi lenjerie de bumbac. Lipsa aerului şi acumularea transpiraţiei cauzate de purtarea lenjeriei din stofe artificiale sunt condiţii perfecte pentru Candida.
  • Străduiţi-vă să aveţi mereu la îndemână supozitoare vaginale. Un tratament început la timp vă scuteşte de multe probleme pe viitor.

Sursa