mamaplus

Copilul vomită. Șase situații în care ar trebui să mergeți urgent la medicul pediatru

-
//
25.08.2021

În primul rând, părinții ar trebui să cunoască faptul că nu întotdeauna voma semnalează o anumită afecțiune în organismul copilului. Voma sau expulzarea forțată a conținutului din stomac prin gură se manifestă la început prin episoade de greață și de disconfort abdominal. Cauza principală este gastroenterita, comună la copii, dar pot apărea și alte cauze, precum: răceala, stresul și anxietatea, alergia alimentară, supra-alimentarea, refluxul gastro-esofagian, toxiinfecția alimentară. De cele mai multe ori, copilul își revine imediat după ce a vomitat, însă există situații în care ar trebui să acționezi altfel.

Copilul vomită bila

Bila este un lichid de culoare verde deschisă spre galben (o culoare aproape fluorescentă). Când copilul vomită acest lichid, acest lucru poate indică un blocaj în intestine. Este îngrijorător atunci când această vomă vine acompaniată de durere de burtică, abdomen dilalat sau febră. Trebuie să cereți de urgență părerea medicului pediatru.

Copilul vomită sânge

Voma care seamănă cu cafeaua măcinată (zaț). Dacă sângele pare să fie proaspăt, ar putea proveni din zona gurii sau nasului. Sângele care a fost digerat de stomac seamănă cu resturi de cafea măcinată. Acest lucru ar putea semnala o sângerare la nivelul esofagului sau stomacului.

Copilul vomită repetat în decurs de 6 ore

Voma excesivă poate fi cauzată de un virus al stomacului (gastroenterita), toxi-infecție alimentară (enterita) sau un blocaj la nivelul intestinelor. În cele mai multe cazuri, este vorba despre un virus la stomac. Verificați neapărat cu medicul și nu lăsați copilul să se deshidrateze!

Copilul vomită, îl deranjează lumina și are dureri de cap

Voma care este asociată cu febra și iritabiliate la lumină trebuie monitorizată de părinți. Atenție, ar putea fi vorba despre meningită - mai ales dacă pe copil îl doare capul și îl deranjează lumina. Tocmai de aceea, ar fi bine să mergeți la un specialist.

Copilul vomită dimineața

Voma în primele ore ale zilei ar putea fi cauzată de o tumoare la creier sau extra fluid în craniu (hidrocefalie).

Copilul vomită și este palid, absent, nu răspunde la stimulii obișnuți

Copilul are toate aceste simptome, însoțite de amețeli, momente de pierdere a cunoștinței, sau dimpotrivă, este  agitat, plânge sau țipă fără să se poată opri, acuzând dureri intense.

Cu toate că se întâmplă foarte rar, ambele stări (letargie sau iritare) în legătură cu vărsăturile pot semnala otrăvirea. Pediatrul vă va recomanda analizele medicale necesare pentru confirmarea diagnosticului.