Durerile de burtică ale copiilor sunt probleme comune, însă durerile frecvente de burtă pot avea nevoie de ajutorul unui medic. De cele mai multe ori, durerea de burtică sugerează că micuțul trebuie să viziteze toaleta. Dar de unde știm când problemele de burtă semnalează ceva mai grav?
Tulburările digestive la copii sunt aceleași cu cele ale adulților și se manifestă prin: indigestie, senzație de preaplin, disconfort gastric, balonare, eliminare de gaze, greață, vărsături.
Copiii mai mici de 8 ani nu pot fi capabili să diferențieze între durerile de burtică nesemnificative și cele care necesită asistență medicală urgentă. Sarcina părinților este să localizeze durerea. Dacă cel mic indică partea din dreapta jos, este posibil să fie nevoie să meargă la urgențe pentru apendicită. Deci, dacă durerea copilului persistă, ar trebui să rețineți și să urmăriți alte simptome.
Unele dintre semnele care arată că burtica copilului are nevoie de investigații urgente la medic sunt:
- scăderea în greutate
- febră
- vărsături semnificative
- diaree severă
- sânge în scaun sau vărsături
- durere în abdomenul din dreapta sus sau jos.
Dacă un copil are oricare dintre aceste simptome, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.
Ce cauzează problemele digestive la copii în funcție de locația durerii
Dacă durerea este localizată în zona abodominală din dreapta sus ar putea fi vorba despre o problemă la vezica biliară, deși aceste probleme sunt rare la copii. Cele mai frecvente cauze sunt însă colita (inflamația intestinului gros) sau o iritație în intestinul subțire.
Când durerile copilului sunt localizate în partea inferioară a abdomenului, cele mai frecvente cauze sunt sindromul intestinului iritabil, constipația, colita sau o reacție alergică. În aproximativ nouă cazuri este vorba despre intestinul iritabil sau dispepsie funcțională (indigestie fără o cauză cunoscută).
Simptomele sindromul intestinului iritabil, cum ar fi mișcările intestinale frecvente, apar adesea după mâncare și pot fi tratate cu modificări dietetice, medicamente sau probiotice. Dispepsia funcțională poate provoca simptome asemănătoare ulcerului, cum ar fi greață, vărsături și balonare. Tratamentele includ medicamente care reduc acidul gastric.
Boala celiacă este o altă problemă de care pot suferi copiii. Provoacă o intoleranță pe tot parcursul vieții la gluten - care se găsește în grâu, orz, secară și unele ovaz - și poate provoca dureri abdominale, balonare și scaune libere sau dure. O schimbare în dietă este de obicei suficientă pentru a o trata.
Intoleranța la lactoză îngreunează organismul să proceseze eficient lactoza, zahărul care se găsește în lapte și alte produse lactate și, prin urmare, poate duce la tulburări de digestie.
Deși ambele condiții nu sunt comune în rândul copiilor, intoleranța la lactoză poate apare la vârste diferite, si are cauze genetice.