mamaplus

Copiii sub 16 ani pot fi vaccinați împotriva COVID-19? Ce spun epidemiologii și pediatrii

-
//
20.04.2021

Din toamnă, în România ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor și adolescenţilor cu vârste între 12 şi 15 ani, a anunțat recent dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Cât de importanți sunt copiii în atingerea imunității colective, la ce efecte adverse ne putem aștepta şi cât de necesară este vaccinarea lor, aflăm în continuare.

Pe 9 aprilie 2021, Pfizer a depus cerere de autorizare în SUA pentru administrarea vaccinului său anti-COVID la grupa de vârstă 12-15 ani. Platforma de vaccinare anti-COVID este deja pregătită pentru programarea copiilor. Pe vaccinare-covid.gov.ro a fost creată o secțiune dedicată copiilor sub 16 ani, dar opțiunea de programare pentru ei nu este activă deocamdată.

Cel mai probabil, nu va exista o prioritizare pentru anumite categorii de copii şi adolescenți, aşa cum s-a întâmplat în cazul adulților la începutul campaniei de vaccinare. Toți ar putea avea acces simultan la vaccin, fiindcă, în toamnă, „ar trebui ca numărul de doze să fie suficient și să nu se mai impună o prioritizare”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Pentru copiii mai mici de 12 ani, aprobarea vaccinurilor nu este așteptată mai devreme de 2022. Dr. Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite, a anunțat că este posibil ca imunizarea copiilor sub 12 ani să înceapă în SUA din primul trimestru al anului 2022, informează CNBC. Până atunci, cercetătorii vor aduna suficiente date despre vaccinuri, a spus Fauci. Oficialii europeni nu au făcut deocamdată niciun anunț pe acest subiect.

Vaccinare anti-COVID la copii. La ce efecte adverse ne putem aștepta

Sigur că cea mai mare îngrijorare a părinților vizează reacțiile adverse ale acestor vaccinuri. În comunicatul de presă prin care Pfizer a anunțat rezultatele studiului se precizează că vaccinul a fost bine tolerat şi că reacțiile adverse sunt similare celor înregistrate la categoria de vârstă 16-25 de ani. În studiul clinic, adolescenții au primit aceeaşi doză de ser care se administrează adulților, iar regimul de administrare a fost identic: două doze, la un interval de 21 de zile.

Este doza prea mare pentru copii şi există un risc mai crescut de reacții adverse din acest motiv?

Vaccinul împotriva COVID-19 nu este singurul administrat în aceeaşi doză la copii şi la adulți. În cazul vaccinului HPV discutăm despre aceeaşi doză pentru oricine cu vârsta mai mare de 9 ani, inclusiv adulți, potrivit dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. La vaccinul meningococic este aceeaşi situație: acelaşi ser se administrează atât adolescenților, cât şi sugarilor. Vaccinul antigripal trebuie administrat chiar în două doze copiilor cu vârsta între 6 luni şi 8 ani, la un interval de o lună, pentru a obține un răspuns imun adecvat.

În condițiile în care sunt cel mai puțin afectați de infecția cu noul coronavirus, cât de justificată este vaccinarea anti-COVID la copii?

„Copiii sunt o populație importantă, iar vaccinarea lor împotriva COVID-19 o văd ca pe o măsură necesară și recomandată, dar nu obligatorie, categoric. Știm că infecția COVID-19 se manifestă mai ușor la copii, dar pot să existe și la ei complicații. Chiar dacă a fost demonstrat că, în mare parte, ei nu fac forme grave de boală, pot să existe și excepții. Noi nu putem să ne permitem să acceptăm apariția acestor situații mai dificile”, ne-a spus profesor doctor Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și preşedintele Societății Române de Epidemiologie. 

Cât de mult răspândesc copiii virusul în comunitate

Copiii sunt afectați diferit de infecția cu noul coronavirus, iar rolul lor în transmiterea virusului SARS-C0V-2 pare să fie și el diferit de al adulților. De la începutul pandemiei, mai multe studii au încercat să definească rolul celor mici în răspândirea coronavirusului, dar nu există deocamdată o concluzie științifică acceptată unanim.

Unul dintre motivele pentru care copiii se infectează mai rar cu noul coronavirus are legătură cu sinusurile lor. Replicarea virusului SARS-CoV-2 are loc în nazofaringe, iar copiii au sinusuri foarte slab dezvoltate până la vârsta de 12 ani. Alte motive sunt numărul mai redus de receptori ACE2 din cavitatea nazală a copiilor, precum și de boli asociate care favorizează infectarea.