Odată cu începutul noul an de învățământ este absolut necesar să-ți duci copilul la un control stomatologic de rutină, deoarece afecțiunile dentare îl vor împiedica pe copil să se poată concentra la ore sau chiar să participe activ întreaga zi. Copilul tău merită toată atenția și grija pentru ca sănătatea orală să nu fie afectată. Sigilarea dinților, fluorizarea generală și locală, igiena oro-dentară și o alimentație cât mai sănătoasă sunt primele remedii pe care le recomandă stomatologii pentru prevenirea problemelor dentare. Află în continuare care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare la copii și cum se acționează la apariția primelor simptome.
- GINGIVITA este o infecție ce apare ca urmare a igienei necorespunzătoare. Practic, placa bacteriană și tartrul se acumulează pe suprafața dinților, ceea ce va duce la inflamația gingiei, sângerări și chiar la pierderea dinților. Tocmai de aceea, sunt necesare măsuri de prevenție și tratament corspunzător.
- ABCESUL DENTAR ne arată deja că ne confruntăm cu o urgență stomatologică, fiind vorba de o infecție. Chiar și această problemă are legătură cu acumularea de tartru și bacterii pe suprafața dinților și a gingiilor. În cazul unei astfel de afecțiuni este absolut necesară vizita în regim de urgență la medicul pedodont.
- DEMINERALIZĂRILE au ca principală cauză lipsa fluorului, iar dacă nu se intervine la timp poate duce la apariția cariilor. În cabinetul stomatologic, această problemă se tratează rapid prin aplicarea locală a unor geluri cu flour și se poate continua tratamentul și acasă la recomandările medicului stomatolog pentru copii.
- CARIA DENTARĂ provocă durere și poate genera infecții repetate și complicate care pot pune în pericol sănătatea copilului. Atunci când se confruntă cu apariția cariilor, dinții copilului trebuie să beneficieze de un tratament stomatologic, de preferat într-o clinică dedicată exclusiv celor mici. În multe situații, caria dentară la copii este greu de observat cu ochiul liber, tocmai de aceea sunt importante vizitele frecvente la medicul stomatolog. La debut, caria se prezintă ca o pată albă, apar zone albe de demineralizare pe suprafața smalțului.
Problemele ortodontice afectează în medie 1 din 5 copii. Unele sunt de natură genetică, în timp ce altele au strânsă legătură cu obiceiurile vicioase de genul: suptul suzetei sau al degetului sau pierderea prematură a dinților datorită gingivitei grave sau a cariilor profunde. Tratamentele ortodontice realizate la timp vor scuti viitorul adult de alte probleme ce pot apărea în urma înghesuirilor dentare.