Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută care apare, în general la zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina, la nivelul gingiei. Se întâmplă ca, atunci când mâncăm ceva dulce, fierbinte sau prea rece, dinții să ne dea semnalul de durere, care poate fi destul de deranjant și chiar insuportabil. Ca să știi cum să acționezi într-o asemenea situație, ți-am pregătit o listă cu cele mai eficiente soluții care te scapă de durere instantaneu.

Tehnica corectă de periaj

Este foarte important să îți periezi dinții corect, iar dacă simți că nu o faci bine, cere un sfat de la medicul stomatolog. Ața dentară e ușor de folosit și în deplasare, pur și simplu poți lua o cutiuță cu ață oriunde mergi. Până ajungi la ora periajului, poți face o igienă sumară a danturii, cu ață dentară și o bună clătire cu apă. Mare atenție: cu vârsta, spațiile interdentare se măresc, deci ața dentară își are un loc important în igiena zilnică.

Dușul bucal

La mare căutare acum, dușul bucal ajută la curățirea sub lucrările pe implant, în cazul celor obișnuite, dar și în zonele mai greu accesibile pentru periuță. E extraordinar de eficient! Atenție totuși: „NU ÎNLOCUIEȘTE PERIAJUL!  Periuța de dinți e sfântă, și nu poate fi substituită de nimic!”, atrage un semnal specialistul.

Apa de gură

Trebuie folosite ape de gură recunoscute ca având proprietăți de curățire clară a cavității orale, cele medicamentoase, nu cele cosmetice. Atenție la compoziție, cele care conțin clorhexidină sunt cele mai indicate. O apă de gură care într-adevăr omoară microbii

Bicarbonat de sodiu și sare

Amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu și o linguriță de sare. Astfel, vei obține o pastă de dinți pe care o poți folosi o dată pe lună, pentru a evita deteriorarea smalțului dinților. Sarea grosieră, pe lângă curățarea temeinică a dinților, poate fi folosită pentru a face gargară: dizolvă o lingură de sare într-un pahar cu apă, și fă gargară în fiecare seară, după spălarea dinților.

Bicarbonat și lămâie

Bicarbonatul este foarte eficient ca albitor de dinți chiar și atunci când este amestecat cu lămâie. Combină o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și o jumătate de linguriță de suc de lămâie și aplică amestecul pe dinți cu un deget sau cu o periuță de dinți, într-un mod blând. Lasă să acționeze câteva minute și apoi clătește bine. Poți utiliza acest amestec o dată pe săptămână.

În concluzie, tratamentul sensibilității dentare e foarte simplu: un periaj dentar corect cu periuțe moi și paste de dinți speciale pentru sensibilitate dentară. Alternativ se pot aplica local, la cabinetul stomatologic, geluri pentru desensibilizare, sau terapii cu laser, etc.

Desigur, pe lângă folosirea de remedii naturale pentru dinți sensibili, controlul periodic la stomatolog este cel mai sigur mijloc de a împiedica apariția sensibilității dentare.