mamaplus

Cel mai des întâlnite afecțiuni dentare la bebeluşi, copii, tineri, adulți şi vârstnici

-
//
17.09.2020

Nu există nicio categorie de vârstă care să fie ferită de problemele dentare, iar pe măsură ce ȋmbătrânim, suntem din ce ȋn ce mai expuşi riscului de a dezvolta diferite afecțiuni. Practic, ȋncă de la erupția primului dinte de lapte, există posibilitatea apariției cariilor şi apoi a altor boli. Dr. Violeta Alecu, medic stomatolog, enumeră cel mai des întâlnite afecțiuni dentare la bebeluşi şi copii, tineri, adulți şi vârstnici.

„Deşi genetica, alimentația şi stilul de viață joacă un rol important, igiena orală este esenţială atunci când vorbim despre sănătatea danturii. Veți vedea că majoritatea problemelor pot fi prevenite dacă avem grijă să ne spălăm pe dinți de minim două ori pe zi şi să mergem măcar o dată pe an la medicul stomatolog”, spune Dr. Violeta Alecu.

Bebeluşi şi copii

Carii de biberon  apar din cauza zahărului din băuturi (lapte, suc de fructe, ceai ȋndulcit) care rămân, o perioadă mai lungă, pe dinți. Este important ca micuții să nu adoarmă cu biberonul ȋn gură sau să nu ȋl folosească pe post de suzetă, iar imediat ce termină de mâncat, trebuie să ne asigurăm că au ȋnghițit tot laptele.

Dinți strâmbi din cauză că ȋşi sug degetele sau limba  majoritatea bebeluşilor fac acest gest, dar este un obicei care ar trebui să se termine până când ȋmplinesc cinci ani şi ȋncep să erupă primii dinții permanenți. Ȋn caz contrar, presiunea exercitată de limbă sau deget, pe dinți, poate duce la deformarea danturii, iar de aici pot apărea probleme privind muşcătura sau chiar dezvoltarea corectă a vorbirii. Dacă asta se ȋntâmplă, cel mic va trebui dus la logoped sau va trebui să poarte aparat dentar.

Pierderea prematură a dinților de lapte – este o situație destul de des ȋntâlnită şi se ȋntâmplă din cauza lipsei de spațiu ȋn maxilar, a cariilor sau a unor tratamente medicamentoase. De multe ori, ȋn astfel de situații, dinții permanenți cresc nealiniați sau deformați. Tratamentul este, şi ȋn acest caz, ortodontic. Cea mai potrivită vârstă pentru un astfel de tratament este ȋntre 18 şi 25 de ani.

Tineri

Carii de colet  acestea apar sub gingii, sunt mai greu de detectat față de cele formate pe smalțul dinților şi au şi o evoluție mai rapidă. Principalele cauze sunt periajul necorespunzător, adică agresiv, dar şi folosirea unei periuțe de dinți cu peri foarte aspri. O altă cauză comună este alimentația necorespunzătoare.

„În tinerețe tindem să ne credem invincibili, mulți se apucă de fumat, ȋncep să bea cafea şi băuturi energizante sau mănâncă multe dulciuri. Aceste obiceiuri ne deteriozează starea de sănătate generală. Pornim de la o afecțiune a unui organ care se propagă, treptat şi la altele. De exemplu, ştiați că din cauza acidului gastric ȋn exces, asociat cu boala de reflux, pot apărea cariile de colet? Tratamentul acestora este simplu – o plombă sau o curățare cu laser sunt suficiente, dacă le descoperim ȋntr-o fază incipientă. Însă, dacă nu ne rezolvăm problema de bază, cea a stomacului şi nu avem grijă ce alimente consumăm, riscăm să ne compromitem, ȋn totalitate, dantura”, explică stomatologul Violeta Alecu.

Adulți

Boli ale gingiilor – 8 din 10 persoane cu vârsta de peste 35 ani prezintă o formă de afecțiune a gingiilor, iar netratate, acestea pot duce chiar la pierderea dinților. Prevenția de bază este o igienă orală temeinică. Alți factori de risc sunt deficitul de vitamina C, fumatul, dereglările hormonale sau anumite tratamente medicamentoase. Sângerările gingivale şi roşeața gingiilor sunt primele semne care indică existența unei astfel de afecțiuni, iar atunci când le observăm, trebuie să mergem cât mai repede la stomatolog.

Sensibilitatea dentară – aici nu vorbim despre o boală propriu-zisă, ci mai degrabă de o problemă care poate avea multiple cauze şi la fel de multe tratamente. Singurul în măsură să pună un diagnostic şi să ofere soluții este medicul dentist, ȋn urma unui consult şi a unor analize specifice.

Respirația urât mirositoare (halitoza)  mulți o asociază cu probleme de sănătate ale stomacului, dar, de cele mai multe ori, cauza este igiena orală necorespunzătoare. Resturile alimentare şi bacteriile din cavitatea bucală care rămân ȋntre dinți sau ȋn şanțul gingival pot fi ȋndepărtate prin periaj constant şi corect. De asemenea, este important să periam nu doar dinții, ci şi limba.

Vârstnici

Retracția gingivală şi boala parodontală – şansele de a dezvolta aceste boli, precum şi severitatea lor, cresc pe măsură ce ȋmbătrânim. Igiena orală este, şi aici, modalitatea principală de prevenție, dar nu este ȋntotdeauna suficientă. Problemele gingivale netratate, funcția diminuată a glandei salivare, dereglările hormonale sunt factori care contribuie la apariția gingivitei şi paradontozei.

„Odată cu ȋnaintarea ȋn vârstă, organismul ȋncepe să ȋncaseze polițele pentru excesele sau neglijența din tinerețe. Mersul la stomatolog trebuie să fie o constantă ȋn viața noastră, ȋncă din copilărie, dacă vrem să ȋmbătrânim cu o dantură sănătoasă şi să nu ne chinuim cu intervenții chirurgicale, implanturi sau proteze. Tehnologia a avansat enorm, practic putem repara sau ȋnlocui orice, dar, de multe ori, cu nişte costuri uriaşe, atât din punct de vedere material, cât şi al timpului sau energiei”, ȋncheie Dr. Violeta Alecu.