Conform specialiștilor, anumite patologii fizice sau mintale reprezintă factori agravanți în cazul infectării cu COVID-19. Iată care sunt categoriile cele mai expuse în fața coronavirusului!
De când a izbucnit pandemia de coronavirus, specialiștii au concluzionat, pe baza cazurilor de persoane infectate cu COVID-19, care sunt categoriile de persoane mai expuse în fața coronavirusului, cele în cazul cărora există o marjă mult mai mare de risc. Conform statisticilor, cei mai mulți pacienți care ajung la reanimare sunt bărbați cu vârsta peste 65 de ani, dintre care mulți suferă de maladii cronice, cum ar fi diabet, hipertensiune și afecțiuni pulmonare. Iată, așadar, care sunt factorii agravanți și care sunt categoriile de persoane care ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauție în această perioadă!
Vârsta
Conform statisticilor publicate de la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, în mai bine de 90% dintre decesele cauzate de infectarea cu COVID-19 pacienții sufereau de boli cronice preexistente, cele mai expuse fiind persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. Mai mult, bărbații reprezintă mai mult de jumătate dintre cazurile de îmbolnăviri, numărul deceselor fiind dublu față de cel al femeilor.
Maladiile cronice
Pacienții considerați în categoria de risc maxim sunt cei care suferă de maladii cronice. Cei mai afectați de coronavirus au fost pacienții care suferă de hipertensiune, urmați de cei cu diabet de tip 2 și de cei care suferă de cardiopatie ischemică. Conform unui studiu italian recent, din 1290 de pacienți decedați de COVID-19, 61% prezentau mai mult de trei comorbidități, studiu confirmat și de cercetătorii francezi, care au demonstrat că 62% dintre pacienții aflați la reanimare prezentau comorbidități (boli asociate).
Obezitatea
O altă categorie de risc este formată din persoanele cu surplus de greutate, studiile relevând că majoritatea pacienților infectați erau supraponderali sau obezi. Conform publicației Monde, în Franța, de exemplu, 83% dintre pacienții internați la Spitalul Pitié-Salpêtrière, din Paris, erau supraponderali, iar greutatea medie a celor decedați de coronavirus era de 80 de kilograme.
Conform medicului nutriționist și endocrinolog Olivier Ziegler, „cu cât este mai mare excesul de greutate, cu atât crește riscul de a dezvolta o patologie severă și de a fi intubat și ventilat. Iar riscul de a fi intubat este dublat pentru pacienții care au obezitate severă. Persoanele obeze se sufocă mai repede, deoarece plămânii lor sunt slăbiți, iar sistemul lor imunitar este diminuat”.
Sexul
Conform statisticilor efectuate la nivel internațional, numărul bărbaților uciși de coronavirus este covârșitor comparativ cu cel al femeilor, în unele țări fiind chiar de 7 la 3: în Italia – 68% bărbați, 32% femei, în China – 64% bărbați și 36% femei, iar în Germania – 63% bărbați și 37% femei. Există probabil o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este utilizată de virus pentru a pătrunde în celule', este de părere Pierre Delobel, șeful departamentului boli infecțioase al Spitalului din Toulouse.
Fumatul
Nu este un secret pentru nimeni că fumatul este dăunător, însă, conform unui studiu publicat în revista News England Journal of Medecine, riscul ca un fumător să contracteze coronavirus este cu 50% mai mare, în timp ce riscul de deces crește cu 130% în comparație cu nefumătorii! Cu toate acestea, paradoxal, s-a constatat că cei care contractează cele mai grave forme de COVID-19 nu sunt fumători.
Grupa sanguină
Confrom unui studiu efectuat de către cercetătorii chinezi, grupa sanguină ar putea fi determinantă în ceea ce privește transmiterea virusului. Studiul a implicat un număr de 2.100 de persoane infectate cu COVID-19, spitalizate în Wuhan și Shenzen. În urma verificărilor, s-a stabilit că pacienții cu grupa sanguină 0 au cu 33% mai puține șanse de a se infecta cu coronavirus, cei cu grupa A sunt cei mai vulnerabili, cu 20% risc de infectare, în timp ce și grupa B prezintă un risc destul de mare. Studiul face legătura între grupele sanguine și anticorpi, asigurând că persoanele cu grupa 0 sunt mai rezistente în fața coronavirusului.
Bolile psihice
Cei care suferă de boli psihice prezintă, în mare parte, boli cronice asociate, cum ar fi diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare, avertizează psihiatrii. Mai mult, aceștia sunt cu atât mai vulnerabili cu cât nu au discernământ și nu conștientizează pericolul, fiind astfel mult mai expuși riscului de a se infecta.