mamaplus

Ce pot face părinții pentru a preveni apariția înghesuirilor dentare la copii

-
//
07.12.2021

Dacă vrei ca micuțul tău să aibă o dantură frumoasă atunci când va deveni adult, medicii stomatologi au câteva recomandări esențiale pentru tine. Pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, este necesar să duci copilul la stomatolog de două ori pe an, începând cu vârsta de 6 ani. Alege un cabinet stomatologic modern, care să aibă o abordare prietenoasă față de copil, pentru a evita anumite traume psihologice.

Cât despre înghesuirile dentare, acestea apar deseori la incisivii superiori, care erup în poziție înghesuită, la vârsta de 6-9 ani, la canini, care apar între 9 și 12 ani, precum și la molarul de 12 ani și molarul de minte, care ar putea afecta alinierea dinților deja dezvoltați pe arcadă.

Specialiștii recomandă efectuarea timpurie a tratamentului ortodontic, de aliniere a dinților, pentru ca micuțul să se bucure de o dantură sănătoasă și frumoasă.

Ce presupune tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic timpuriu constă în depistarea și tratarea (dacă este cazul) a cariilor dinților de lapte. Dacă anumiți dinți prezintă anumite anomalii de erupție, medicul stomatolog îi va înlătura prin extracție, pentru a nu afecta eruperea corectă și a celorlalți dinți de pe arcadă.

Dacă se întârzie cu acest tratament, se va evalua situația în funcție de vârsta pacientului și complexitatea problemei stomatologice, iar recomandarea cea mai frecventă ar fi purtarea unui aparat dentar. De cele mai multe ori, medicii recomandă aparatul ortodontic mobil necesar pentru malpozițiile mai puțin avansate. Avantajul principal al acestui aparat ortodontic este posibilitatea de a fi îndepărtat de către pacient pentru o igienizare completă. Totodată, s-ar putea ca medicul să recomande și un aparat ortodontic fix, care are alte specificații și modalități de utilizare.