Odată ce COVID-19 este un virus nou, încă nu se cunosc toate consecințele și posibilele complicații pe care le poate provoca. Pe lângă pierderea mirosului, anumite probleme la nivelul sistemului respirator, digestiv sau circulator, cei care au avut COVID-19 se pot confrunta și cu sindromul inflamator multisistemic post-COVID, care apare, în special, în rândul copiilor.
Cum se manifestă sindromul inflamator multisistemic post-COVID?
Sindromul inflamator multisistemic apare după infecția cu COVID, de obicei, la distanță de 2-4 săptămâni din momentul în care aceștia au contractat virusul.
Potrivit medicului Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din București, în sindromul inflamator multisistemic, pot fi afectate mai multe organe, boala poate da manifestări neurologice, cardiace, pulmonare, hepatice, renale, dermatologice, mai spune medicul, şi de aceea este atât de important ca părinții să solicite ajutor medical când observă că starea copiilor se degradează.
Ce au de făcut părinții chiar şi după ce copilul a avut infecția COVID-19?
Sindromul inflamator multisistemic post-COVID poate apărea și la copiii care au avut o formă ușoară de COVID-19 și chiar la cei care au fost asimtomatici. Drept urmare, părinții ar trebui să fie foarte atenți la starea copiilor lor și să meargă la medic imediat ce bănuiesc că ceva ar fi în neregulă.
„Ca în cazul oricăror infecții virale, părinții trebuie să fie atenți la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenți la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanță medicului de familie, să-l anunțe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru.
Specialiștii depun toate eforturile pentru a găsi o formulă cât mai eficientă în tratarea acestei afecțiuni.
Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 186 447 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. 166 833 de persoane s-au vindecat, iar 3 975 au decedat.