Durerile în timpul actului sexual (dispareunia) și menstruația abundentă (menoragia) sunt două probleme cu care se pot confrunta femeile aflate la vârsta fertilă. Acestea nu trebuie trecute cu vederea, pentru că pot semnala anumite afecțiuni care necesită tratament urgent. Dacă te confrunți cu una din aceste probleme ar trebui să consulți un medic ginecolog. Care sunt cele mai frecvente cauze ale acestora, află în continuare.
Cauzele menstruației abundente și posibile afecțiuni
În unele cazuri, cauza sângerării menstruale grele nu este cunoscută, dar o serie de afecțiuni pot provoca menoragii. Cauzele comune includ:
- Polipii. Creșteri mici, benigne, pe mucoasa uterului (polipi uterini) pot provoca sângerări menstruale grele sau prelungite;
- Adenomioza. Această afecțiune apare atunci când glandele din endometru devin incorporate în mușchiul uterin, adesea provocând hemoragii grele și perioade dureroase;
- Dispozitiv intrauterin (DIU). Menoragia este un efect secundar binecunoscut al utilizării unui dispozitiv intrauterin non-hormonal pentru controlul nașterii;
- Complicații ale sarcinii. O menstruație grea, târzie, se poate datora unui avort spontan. O altă cauză de sângerare grea în timpul sarcinii include o localizare neobișnuită a placentei, cum ar fi o placentă slabă sau placenta previa;
- Cancer. Cancerul uterin și cancerul de col uterin pot provoca sângerări menstruale excesive, mai ales dacă sunteți în postmenopauză sau ați avut un test anormal de Papanicolau în trecut;
- Tulburări de sângerare moștenite. Unele tulburări de sângerare - cum ar fi boala von Willebrand, o afecțiune în care un factor important de coagulare a sângelui este deficitar sau afectat - poate provoca sângerare menstruală anormală;
- Medicamente. Anumite medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatorii, medicamente hormonale precum estrogenul și progestinele și anticoagulante, precum warfarina sau enoxaparina, pot contribui la sângerare menstruală grea sau prelungită.
- Alte condiții medicale. O serie de alte afecțiuni medicale, inclusiv bolile hepatice sau renale, pot fi asociate cu menoragia.
Cauzele durerii în timpul actului sexual și posibile afecțiuni
În unele cazuri, dipareunia poate fi rezultatul unor afecțiuni medicale. Printre acestea, se numără:
- Vaginismul este o afecțiune destul de frecventă și implică un spasm involuntar la nivelul mușchilor vaginali, cauzat, deseori, de frica de durere.
- Infecțiile vaginale. Acestea apar destul de des în rândul femeilor cu o viață sexuală constantă, dar și din alte motive. Cele mai frecvente sunt infecțiile fungice (candidoza).
- Probleme ale colului uterin. În acest caz, în timpul penetrării, penisul poate atinge colul uterin. Dacă acesta prezintă probleme (infecții), poate apărea durerea.
- Probleme ale uterului. Printre acestea, se numără fibromul uterin, ce cauzează durere în timpul actului sexual. Aceasta reprezintă creșterea anormală a țesutului uterin.
- Chisturile ovariene.
- Boala inflamatorie pelvină. În cadrul acesteia, țesuturile din interiorul pelvisului devin inflamate, iar presiunea din timpul actului sexual provoacă durere.
- Sarcina extrauterină.
- La menopauză, învelișul vaginului poate pierde lubrifierea naturală, iar acesta devine uscat.
- Contactul sexual imediat după o intervenție chirurgicală sau după naștere.
- Bolile cu transmitere sexuală. Printre acestea, se numără herpesul genital, infecția cu HPV.
- Anumite leziuni la nivelul vulvei sau a vaginului. Acestea pot cuprinde tăieturile (între vagin și anus) efectuate timpul nașterii (epiziotomia). Se referă la durerea cronică ce afectează organele sexuale externe ale femeii, inclusiv labiile și clitorisul. Poate apărea într-o singură zonă sau poate fi răspândită.