Pe cât de neplăcute sunt mâncărimile și roșeața din zona intimă, pe atât de mult îți pun în pericol sănătatea și chiar fertilitatea. Este foarte important să nu recurgi la spălături vaginale sau medicamente achiziționate la întâmplare, pentru că nu știi ce se ascunde de fapt în spatele acestor mâncărimi. Diagnosticul poate fi stabilit doar de către medicul ginecolog, iar consultația și analizele medicale sunt absolut necesare dacă te confrunți cu această problem.

Vaginita bacteriană

Este o afecțiune cu care se confruntă aproape fiecare femeie de-a lungul vieții și este determinată în primul rând de un dezechilibru la nivelul florei vaginale. Trebuie să știi că vaginul sănătos este ușor acid, cu un PH cuprins între 3,8 și 4,5. Această aciditate contribuie la controlul bacteriilor și asigură protecție naturală împotriva infecțiilor bacteriene și micotice. Un dezechilibru al PH-ului vaginal poate determina scăderea numărului de lactobacili vaginali și creșterea riscului de infecție vaginală. Acest lucru se poate întâmpla din cauza fluctuațiilor hormonale, igiena intimă precară sau excesivă, contact sexual neprotejat cu un partener nou și un nivel scăzut de estrogen în timpul menopauzei. Femeile care suferă de vaginită bacteriană se pot confrunta cu secreții abundente alb-gri sau gălbene și miros înțepător. Totodată, apare disconfortul din timpul actului sexual, iar vulva capătă o nuanță roșiatică.

Candidoza vaginală

Potrivit statisticilor de specialitate, 3 din 4 femei se confruntă, cel puțin o dată în viață, cu o candidoza vaginală. Cauza principală a acestei afecțiuni este ciuperca Candida Albicans care apare, de cele mai multe ori, dată cu scăderea imunității, administrarea de antibiotice, diabetul zaharat sau consumul excesiv de zahăr. Femeile diagnosticate cu candidoză vaginală se confruntă cu secreții apoase și dense, însoțite de mâncărime și usturime, precum și miros neplăcut în zona intimă.

Infecțiile cu transmitere sexuală

O altă cauză a mâncărimilor vaginale pot fi și infecțiile de transmitere sexuală, cum ar fi trichomonas vaginalis, chlamydia, herpesul genital sau gonoreea. În 2019, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, 665 de oameni s-au infectat cu gonoree, această boală cu transmitere sexuală fiind cea mai răspândită în țara noastră. Diagnosticul timpuriu și tratamentul indicat de un medic ginecolog ar fi cea mai bună recomandare pentru tinerii care practică sexul neprotejat.

Menopauza

În timpul menopauzei scade drastic producția de estrogen, iar acest lucru poate duce la subțierea pereților vaginali și uscarea acestora. Prin urmare, femeia poate avea mâncărimi și iritații în zona intimă.

Unele produse de igienă intimă

În comerț găsim o mulțime de produse destinate igienei intime și doar o mica parte din ele sunt cu adevărat benefice. Este foarte important să studiați bine ingredientele și să evitați produsele care conțin elemente periculoase, care ar putea irita zona intimă. Cel mai bine ar fi să cereți sfatul medicului înainte de a achiziționa un gel intim.

Ce poți face pentru a preveni și ameliora mâncărimile vaginale:

  • Nu folosi produse de igienă parfumate
  • Poartă lenjerie intimă din stofe naturale, cum ar fi bumbacul
  • Nu practica sexul dacă simți mâncărimi sau durere și mergi urgent la un consult ginecologic
  • Folosește prezervativul

Important: Mâncărimile vaginale pot avea o mulțime de cauze, de la cele mai puțin îngrijorătoare la afecțiuni mai grave. Iată de ce, este necesar să te adresezi la un medic pentru un diagnostic exact.