Atunci când tusea copilului este provocată de o infecție a tractului respirator, specialiștii spun că ar putea să dureze mai puțin de trei săptămâni. Există anumite particularități ale tusei luate în considerare atunci când este realizat diagnosticul diferențial. Din punct de vedere clinic, există diferențe între tusea apărută la o persoană adultă și cea a unui copil. Perioada de manifestare, esențială pentru încadrarea tusei într-o categorie distinctă (acută, subacută sau cronică), este diferită la copil, față de adult.

În cazul copiilor, tusea acută durează mai puțin de două săptămâni, o infecție a tractului respirator fiind adesea incriminată. La adulți, tusea acută durează mai puțin de trei săptămâni și este caracteristică răcelii.

Așadar, cât timp copilul mai poate fi contagios după ce a trecut printr-o răceală?

Majoritatea copiilor diagnosticați cu o răceală comună sunt contagioși în prima săptămână de la incubația virusului. Simptomele tind să se amelioreze în această perioadă, însă în unele situații tusea poate persista, asta deși copilul nu mai este contagios. Atunci când simptomele nu sunt severe, răceala nu este periculoasă și nu necesită un tratament special. Există însă și anumite excepții, precum cazurile în care răceala apare la un copil nou-născut sau mai mic de un an. În cazul acestor categorii de copii, este necesar consultul la medic.

Dacă simptomele persistă și nu se îmbunătățesc în prima săptămână, poate fi vorba de o infecție bacteriană sau de o infecție virală mai agresivă (febră). Virusului influenza, responsabil pentru apariția gripei, se poate transmite la fel de ușor ca o răceală. Infecțiile apărute în urma contractării unei bacterii (precum bronșita, sinuzită sau faringită) necesită un tratament cu antibiotice, astfel că este obligatorie prezența cu copilul la medic. În ceea ce privește gripa, trebuie acordată o atenție deosebită simptomelor.

Dacă răceala nu poate pune în pericol viață copilului, nu același lucru se poate spune și despre gripă. Tabloul clinic al răcelii comune este unul asemănător cu cel al gripei, însă există totuși diferențe importante între cele două condiții medicale, care trebuie cunoscute de către părinte. Conform specialiștilor din domeniul medical, temperatura crescută a corpului este principalul simptom care poate să ajute în depistarea gripei.