lauda reprezintă exprimarea în cuvinte a prețuirii față de copil și are rolul de a motiva copilul dumnevoastră de a-și continua mai departe activitatea. Uite care sunt metodete prin care trebuie să îți lauzi copilul și în ce fel.

mamaplus

Pentru copiii mici lauda este necesară pentru întărirea unui comportament pozitiv dorit sau așteptat de adult, de exemplu: să se spele pe mâini, să pună jucăriile la loc, să se salute, să împartă jucăriile cu semenii sau frații, etc.

mamaplus

Când este bine să ne lăudăm copilul?

- Când are un rezultat deosebit, obținut în urma unui efort susținut. Lăudându-ne copilul pentru efortul deosebit, îi arătăm că îi recunoaștem meritele și marcăm într-un fel sau altul succesul lui.

- Când progresele lui. Este necesar ca aceste laude să fie foarte specifice (bravo, ai învățat corect să te ștergi pe mâini) și să nu fie prea mărețe, pentru că încă nu există nici o reușită deosebită.

- Când ne cere acest lucru. Bineânțeles, copilul nu va spune direct „Te rog laudă-mă”, însă va pune întrebări sau face constatări genul: “Mama, am fost cuminte”? „Sunt frumoasă?” „Uite ce am făcut!”. Când copilul este nesigur pe el sau descurajat, are nevoie de încurajarea noastră.

mamaplus

- Cum să ne lăudăm copilul?

Adresați laude specifice, reale, nu generale. Spuneți-i clar care este comportamentul pozitiv pe care îl apreciați la el. În loc să spuneți: “sunt mândru de tine” sau „ai fost cuminte” puteți spune „sunt mândru de tine că ţi-ai făcut singur curat în cameră” sau „mă bucur că ai împărțit jucăriile cu ceilalți copii”.

Lăudați acțiunea, nu copilul. Chiar dacă pare că lauda își pierde din putere, este mai indicat să spuneți: „Sunt bucuros că ai stat cuminte la masă” decât „Ești o fetiță cuminte”.

Folosiți lauda într-un mod personal, folosiţi emoţii pozitive și mereu să fiți prompţi.

Încurajările repetate sunt necesare pentru stabilirea unor noi comportamente și pentru ca copilul dumnevoastră să se dezvolte sănătos.