mamaplus

Când se va termina pandemia în Moldova? Opinia unei experte în sănătate publică

-
//
30.12.2020

Foarte multă lume, inspirată de primele vaccinuri aprobate și administrate oamenilor, crede că pandemia este pe sfârșite și amintirile despre COVID-19 vor rămâne în istoria anului 2020. Potrivit expertei în sănătate publică Ala Tocarciuc, pandemia se va termina atunci, când cel puțin 60-70% din populație va avea imunitate de grup la COVID-19. Această imunitate poate fi atinsă pe mai multe scenarii. Primul scenariu este imunizarea naturală, adică prin contact cu virusul și îmbolnăvire, cu formare de imunitate după boală.

”Unii oameni vor contacta virusul o singură dată și vor avea anticorpi după primul contact. Acești anticorpi vor asigura o protecție pentru o perioadă de 2-4 luni, ca mai apoi numărul lor sa se micșoreze și oamenii să devină din nou sensibili la virus. În același timp, alți oameni nu vor avea anticorpi după primul contact. Ei, posibil, vor contacta cu virusul și a doua oară, după care vor avea anticorpi și vor fi protejați pentru o perioadă de 2-4 luni. Acest proces de îmbolnăviri în lanț se va prelungi în timp pentru cel puțin doi-trei ani, deoarece avem în țară aproape trei milioane de oameni, dintre care unii vor trece prin boală de două ori.”, susține Ala Tocarciuc.

Al doilea scenariu pentru a atinge imunitatea de grup este imunizarea prin vaccinare împotriva COVID-19

Specialista mai afirmă că în cazul în care vaccinul va fi accesibil la scară largă, imunizarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată în cel mult două luni în așa o țară precum este Moldova. Aici apare problema vaccinării copiilor, deoarece vaccinurile aprobate acum sunt exclusiv pentru adulți. Copiii nu pot fi vaccinați cu aceste vaccinuri. Copiii vor trece prin contact cu virusul și vor avea imunitate naturală care, după cum se știe, nu este de durată lungă.

Care scenariu este acum în Moldova?

În Moldova noi acum mergem pe primul scenariu și obținem imunitate naturală împotriva virusului. Noi o să mergem pe acest scenariu până la primirea vaccinului. Există mai multe preziceri despre disponibilitatea vaccinului. Unitatea de inteligență a revistei Economist a evaluat posibila disponibilitate la scară largă a vaccinului la nivel global.

Conform prevederilor OMS, primele doze de vaccin ar fi să ajungă în Moldova în trimestrul doi 2021. Cu primirea vaccinului o să trecem pe scenariu trei, cel mixt, în care o să continuăm să avem oameni bolnavi și o să începem să avem și oameni imunizați cu vaccin, gradual, etapizat, în funcție de stocurile vaccinurilor disponibile.

Această perioadă se va extinde până la disponibilitatea vaccinului la scară largă și imunizarea masivă a populației, adică până aproximativ în 2023.

Când se va termina pandemia în Moldova?

”Cu certitudine putem spune că pandemia în Moldova nu se va termina în 2020. Avem acum pe sfârșit de an o scădere a numărului de teste și o scădere a numărului de pacienți testați pozitivi, și se creează o iluzie, că toți deja au trecut prin boală și pandemia se termină. Nu este așa în realitate. Virusul nu a plecat nicăieri. El este aici, printre noi, se transmite activ de la om la om. Și mai nou, acest virus mai are și diverse mutații, unele foarte contagioase, în special pentru copii și tineri. Suntem obligați să ne pregătim pentru aceste modificări noi și multiplele surprize, necunoscute încă.

Este oare totul așa de pesimist cu această pandemie? Răspunsul este – NU!

Avem acum cu mult mai multă certitudine decât aveam la începutul anului 2020. Cunoaștem deja multe despre virus. Cunoaștem cum se tratează, cum să ne protejăm, cum să evităm contaminarea. Se știe că este posibilă reinfectarea și trecerea prin boală de mai multe ori. Știm deja că imunitatea după boală va fi activă 2-4 luni, iar vaccinul va fi necesar anual, în două doze cu interval de 21 zile.

Avem două vaccinuri, mai multe medicamente cu molecule mici și anticorpi monoclonali, deja aprobate în mai multe țări, fapt care ne dă speranțe mari. Sunt peste 990 de produse anti-COVID-19 în faza de cercetare la diverse etape. Multe dintre ele o să ajungă să fie aprobate oficial pentru uz uman.

Toate aceste cunoștințe ne permit să ne facem niște planuri pentru anul 2021 cel puțin. Putem să avem de asemenea o perspectivă și o planificare pe termen scurt și mediu, adică până la 2023-2024. Să ai certitudine este bine!”,  susține experta în sănătate publică Ala Tocarciuc.